10 listopada 2016

Chrupiąca tortilla z indykiem, warzywami i mozarellą

Zdrowy, domowy zamiennik fast fooda według Kingi Papińskiej

Tags: fit przepisy

Składniki dla jednej osoby:


- Tortilla 2 placki
-  Mięso z piersi indyka 90 g
- 4 łyżki Passaty pomidorowej
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sera mozarella
- 1/2 kulki pieczarki wg. Uznania
- cebula
- papryka czerwona i żółta wg. uznania
- pomidorki koktajlowe wg. uznania
- czosnek wg. uznania
- ulubiona kompozycja ziół
- świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania sosu do tortilli:

Passatę pomidorową, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek, kompozycję ulubionych ziół, świeżą natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły.

Sposób przygotowania naszej tortilli

Pierś indyka kroimy w drobną kostkę, nacieramy przyprawą do gyrosa i razem z pieczarkami podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie mieszamy z warzywami. Na rozgrzanej patelni układamy tortillę, smarujemy połowę wcześniej przygotowanym sosem, wykładamy farsz i pokrojoną w paski mozarellę. Ponownie smarujemy naszym sosem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Indyka smażymy na złoto, lekko przyciskając boki tortilli, tak, aby się skleiły. Przewracamy ostrożnie na drugą stronę, używając do tego deski i ponawiamy tą czynność. Usmażoną tortillę ponownie wykładamy na deskę.

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię