10 listopada 2016

Chrupiąca tortilla z indykiem, warzywami i mozarellą

Zdrowy, domowy zamiennik fast fooda według Kingi Papińskiej

Tags: fit przepisy

SKŁADNIKI:

  • Tortilla 2 placki
  • Mięso z piersi indyka 90 g
  • 4 łyżki Passaty pomidorowej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sera mozarella
  • Garść pieczarek
  • Cebula
  • Papryka czerwona i żółta wg. uznania
  • Pomidorki koktajlowe wg. uznania
  • Czosnek wg. uznania
  • Ulubiona kompozycja ziół
  • Świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Passatę pomidorową, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek, kompozycję ulubionych ziół, świeżą natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły.

PRZYGOTOWANIE TORTILLI

Pierś indyka kroimy w drobną kostkę, nacieramy przyprawą do gyrosa i razem z pieczarkami podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie mieszamy z warzywami. Na rozgrzanej patelni układamy tortillę, smarujemy połowę wcześniej przygotowanym sosem, wykładamy farsz i pokrojoną w paski mozarellę. Ponownie smarujemy naszym sosem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Indyka smażymy na złoto, lekko przyciskając boki tortilli, tak, aby się skleiły. Przewracamy ostrożnie na drugą stronę, używając do tego deski i ponawiamy tą czynność. Usmażoną tortillę ponownie wykładamy na deskę.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię