25 października 2016

Kuchnia orientalna dla każdego

Jak używać egzotycznych przypraw

Wybierz się w kulinarną podróż po dalekich krajach. Egzotyczne przyprawy pozwolą ci poczuć smak przygody i zagustować w całkiem nowych potrawach. Wzbogacą je też w prozdrowotne związki, które poprawiają metabolizm, wspomagają odporność oraz działają przeciwzapalnie i antyrakowo. Sprawiają też, że jedzenie dłużej jest świeże.

Przyprawy korzenne to cenny dodatek do potraw – nie tylko pod względem wyjąkowego smaku. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chronią składniki dań przed utlenianiem i działaniem bakterii, przedłużając trwałość jedzenia. Podobnie jak popularne zioła, dodane do marynaty czy mieszanki do nacierania mięs czy ryb ograniczają też przed powstawanie w nich rakotwórczych związków podczas przygotowania w wysokiej temperaturze, np. grillowania czy opiekania. Świeże przyprawy korzenne mają najwięcej cennych składników, jednak z czasem ich ilość maleje. By zahamować ten proces, należy przechowywać je hermetycznych pojemnikach, najlepiej w niskiej temperaturze, zwłaszcza gdy obfitują w związki tłuszczowe (np. kmin, kolendra czy gałka muszkatołowa – te można nawet trzymać w zamrażarce). Pojemniki do przypraw nie powinny też przepuszczać światła, które ma wyjątkowo niszczący wpływ na antyoksydanty. Najdłużej przechowasz przyprawy w całości – przed użyciem wystarczy rozdrodnić je w moździerzu lub młynku. Sprawdź, jak wykorzystać w kuchni najpopularniejsze z nich.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię