13 sierpnia 2018

Czarny ryż na mleku migdałowym z malinami

[SHAPE GOTUJE]

To dla mnie lekko podkręcony i „unowocześniony” smak dzieciństwa. Kiedy byłam mała uwielbiałam ryż na mleku – najprostsze, bardzo pożywne i wartościowe śniadanie.

Ten przepis (z książki Dominiki Wójciak „Ziarno – 100 sposobów na nasiona”) wykorzystuję nie tylko na śniadanie, ale na przykład jako posiłek potreningowy – jest rewelacyjny!

Oryginalnie w przepisie są truskawki, ale z racji tego, że sezon na nie już się skończył - przygotowuję ten ryż z malinami - tak naprawdę sprawdzi się ze wszystkimi sezonowymi owocami!

SKŁADNIKI:

  • 100g czarnego ryżu (najlepiej namoczyć ryż przez noc w zimnej wodzie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 ½ szklanki wody
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka malin
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 łyżka prażonych migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Ryż wypłucz i odstaw na sicie. Na oleju upraż anyż, kardamon i cynamon, dodaj ryż i przesmaż przez chwilę, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Dolej mleko i wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut – aż ryż będzie miękki. Dosłodź do smaku syropem klonowym i przełóż do miseczki. Malin rozgnieć lekko widelcem. Mango obierz i pokrój w plastry. Ułóż owoce na porcji, przed podaniem posyp prażonymi migdałami.

Zdjęcie główne Dominika Wójciak - www.instagram.com/jarzynova/

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię