7 sierpnia 2018

Czas na... CHŁODNIKI!

Orzeźwiające i bardzo pożywne!

Upały ostatnio dają nam się we znaki. Gorące dni, tropikalne noce, rozgrzany piasek pod nogami i pełne słońce. Idealne wakacje…

Lato daje nam się w tym roku poznać ze swojej najgorętszej strony – i świetnie! Tylko, że w takich warunkach ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest długie i żmudne przygotowywanie posiłków i wielogodzinne stanie w gorącej kuchni. Idealną opcją są właśnie CHŁODNIKI. Szybkie, proste w przygotowaniu – pyszny smak, chwila ochłody i orzeźwienia. Właśnie tego teraz potrzebujemy!

Chłodnik jest idealne jako obiad, przekąska czy kolacja. Wypróbuj koniecznie te propozycje!

CHŁODNIK PO LITEWSKU

SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • 200 g posiekanej botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 bulionetka wołowa np. Knorr
  • 1 pęczek rzodkwi
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego (może być ten z mielony z Wietnamu Knorr – idealnie pikantny)
  •  300 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj bulionetkę, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła. Dodaj starte warzywa. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.


fot. materiały prasowe

CHŁODNIK Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • 2 ogórki
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 bulionetka warzywna Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 115 g orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego (może być ten z mielony z Wietnamu Knorr)
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 400 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.


fot. materiały prasowe

GAZPACHO

SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • 6 pomidorów
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego Knorr
  • 200 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek świeży
  • 1 papryka czerwona
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 selery naciowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 60 ml octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego  (może być ten z mielony z Wietnamu Knorr)
  • 60 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera. Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera. Sos pomidorowy wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz. Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.Warzywne i owocowe – chłodniki to danie idealne na letnią pogodę! Znakomicie chłodzą i orzeźwiają organizm, a przy tym są bardzo smaczne. Czego chcieć więcej? Już dziś rozsmakuj się w rewelacyjnych przepisach na chłodnik. Będzie zimno!


fot. materiały prasowe

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię