6 sierpnia 2018

Holenderska zupa musztardowa

6 sierpnia - Światowy Dzień Musztardy

Dlaczego warto włączyć musztardę do diety? To doskonały dodatek do dań mięsnych oraz sałatek.

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca: pełna witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Poza tym gorczyca spala tłuszcz oraz wspomaga pracę wątroby. Musztarda poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a dzięki zawartości witamin z grupy B sprawia, że nie jesteśmy senni, drażliwi, poprawia nastrój i ogólną kondycję. Gorczyca to także bardzo bogate źródło witaminy E – witaminy młodości. Jaką musztardę wybierać? To wszystko zależy od twoich preferencji smakowych, ale dietetycy podają, że najlepiej wybrać Dijon – o niskiej zawartości cukru oraz soli, taka, która jest produkowana na bazie wina, a nie octu.

Jesteś fanem zup? Wypróbuj ten przepis ze strony: addiopomidory.pl, na holenderską zupę musztardową. PYCHA!

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ litra bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 2-3 łyżki musztardy np. Dijon
  • 150ml śmietanki 20%
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz, sok z cytryny, cukier/miód

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy lekko rumieniąc zasmażkę. Wlewamy zimny bulion. Mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut – w tym czasie zupa powinna zgęstnieć. Do zupy dodajemy po łyżce musztardy – wedle uznania i smaku i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. Do garnka wlewamy śmietanę, w której należy rozrobić żółtko, mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Zdejmujemy z ognia. Podajemy z chipsami z jarmużu i pieczonymi batatami.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię