5 października 2016

Olej kokosowy

Rafinowany czy nierafinowany - oto jest pytanie

Olej kokosowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Swoją popularność zawdzięcza wielu pozytywnym dla naszego zdrowia właściwościom. Jest źródłem witamin i minerałów. Co to jest olej kokosowy i jakie są jego rodzaje?

Olej kokosowy

Olej kokosowy jak sama nazwa wskazuje powstaje z kokosów, a właściwie z jego miąższu. Jest doskonałym przykładem i źródłem zdrowych tłuszczów, które powinniśmy uwzględnić w swojej diecie. Olej kokosowy to cenne źródło wielu witamin i minerałów, wśród których możemy wyróżnić witaminę B2,B6, C, E, fosfor, wapń, magnez, potas wapń, żelazo i kwas foliowy. W swoim składzie olej kokosowy zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych takich jak kwas laurynowy, kaprylowy oraz kwasy nienasycone do których możemy zaliczyć np. kwas oleinowy. Największą część oleju koksowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. W miąższu kokosowym możemy wyróżnić obecność tłuszczy MCT. Tłuszcze MCT czyli triacyloglicerole średniołańcuchowe ułatwiają odchudzanie, przez co możemy skutecznie walczyć z niechcianą tkanką tłuszczową. Dzięki obecności kwasu laurynowego spożywanie oleju kokosowego może bezpośrednio wpłynąć na podniesienie naszej odporności. Olej kokosowy ma liczne zastosowanie, począwszy od szerokiego zastosowania w kuchni, aż po wykorzystanie go w produkcji naturalnych kosmetyków. Obecnie na rynku możemy spotkać się z  jego dwoma odmianami. Olej kokosowy możemy podzielić na rafinowany i nierafinowany.

Zastosowanie oleju kokosowego

Jak wcześniej wspomniałem, olej kokosowy może mieć swoje zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Oleju kokosowego możesz używać jako zamiennik masła do smarowania pieczywa, czy jako produkt do smażenia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy lub herbaty, dzięki któremu uzyskamy kokosowy smak i zapach. Olej kokosowy znie tylko znajdzie swoje zastosowanie w kuchni. Idealnie sprawdzi się w naszym domowym spa jako olejek do masażu, balsam do ciała czy krem po goleniu.  Stosowanie oleju kokosowego odżywi nasze włosy i nawilży suchą skórę.

Olej kokosowy nierafinowany 

Olej kokosowy nierafinowany powstaje w wyniki procesów mechanicznych do których zaliczymy tłoczenie, oczyszczanie, sedymentacje i filtracje. W procesie tym nie stosuje się wysokich temperatur. Wiele osób może spotkać się z informacją na etykiecie oleju kokosowego: „olej tłoczony na zimno”. Olej nierafinowany z uwagi na złożoność procesu produkcji jest droższy od oleju rafinowanego. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym olej kokosowy nierafinowany należy do grupy produktów, które powinniśmy uwzględniać w swojej diecie. Wyniki badań w sposób jednoznaczny mówią, że regularne spożywanie nierafinowanego oleju kokosowego może doprowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość czy nadciśnienie tętnicze.

Olej kokosowy rafinowany 

Olej kokosowy rafinowany  to tańszy odpowiednik oleju nierafinowanego.  Jego cena wynika z gorszej jakości. Olej ten pozbawiony jest smaku i zapachu kokosowego.  Rafinacja oleju kokosowego odbywa się w wysokiej temperaturze, przez co olej kokosowy traci na swojej właściwości. Podczas procesu rafinacji usuwane są sterole i związki polifenolowe. Olej ten z uwagi na swoją bezwonność i brak specyficznego smaku jest używany do smażenia czy pieczenia. Olej kokosowy rafinowany ma wydłużoną datę przydatności do spożycia.

Podsumowanie

Olej kokosowy jest bardzo bogatym w witaminy i minerały olejem roślinnym, który powstaje z orzechów palmy kokosowej. W sprzedaży mamy do wyboru olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Porównując te dwa rodzaje oleju kokosowego, zdecydowanie polecamy wybrać wersję nierafinowaną. Olej kokosowy nierafinowany wykazuje większą liczbę wartości zdrowotnych i cechuje się delikatnym zapachem i smakiem kokosa. Jest droższy od swojego konkurenta. Za jakość należy zapłacić i nie należy na niej oszczędzać. Dietetycy i miłośnicy zdrowego odżywiania bez chwili namysłu polecą Ci olej kokosowy nierafinowany.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię