28 września 2016

To podstawa jednej z najpopularniejszych diet!

Dowiedz się, co kryje się za ich sukcesem!

Krewetki, kalmary, małże, ośmiornice i homary czyli potocznie owoce morza. To ten rodzaj pożywienia, obok którego praktycznie nikt nie przechodzi obojętnie. Jedni je uwielbiają, inni nawet nie chcą słyszeć o włożeniu ich do ust.  

Jadalne skorupiaki i mięczaki od dawna królują w kuchni śródziemnomorskiej czy karaibskiej. Polacy powoli przekonują się do ich wyjątkowego smaku. Możemy podzielić je na 3 główne grupy:

  • skorupiaki – zaliczamy do nich krewetki, kraby, homary, langusty
  • mięczaki – głównie małże, czyli ostrygi, przegrzebki, omółki, oraz ślimaki
  • głowonogi – ośmiornice, kalmary.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Owoce morza, podobnie jak ryby, mają dużą wartość odżywczą. Jest jednak jeden warunek – muszą pochodzić z czystych i niezanieczyszczonych wód. Są źródłem pełnowartościowego białka, zawierają mało węglowodanów i są niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię). Owoce morza są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy). Są one nieodzowne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego. Dostarczają witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B12 (bierze udział tworzeniu czerwonych ciałek krwi), oraz B1 i B2 (zwłaszcza ostrygi), oraz A, D i E. Są bogate w minerały. Wysoka zawartość jodu wpływa na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Selen jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Cynk pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a wapń warunkuje prawidłowe działanie mięśni oraz bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.

JAK PRZYGOTOWAĆ OWOCE MORZA?

W sklepach najczęściej można kupić mrożone owoce morza, ale czasami można trafić na świeże (zwłaszcza małże). Ważne, aby mrożonki zjeść od razu po przygotowaniu (nie nadają się do ponownego zamrożenia). Oto kilka praktycznych porad na co zwrócić uwagę przy zakupie i jak przygotować owoce morza.

Ostrygi

  • kupujemy ostrygi w zamkniętych skorupkach (otwarte są nieświeże)
  • jemy surowe, skropione niewielką ilością soku z cytryny

Homar

  • gotujemy 7 minut w wodzie z sokiem z cytryny
  • nadaje się do zjedzenia, jeśli jego szczypce są czerwone, a odwłok zwinięty

Małże

  • jak w przypadku ostryg, nie kupujemy tych z otwartymi skorupkami
  • przed włożeniem do garnka dokładnie myjemy
  • Wrzucamy  do garnka z podsmażoną na oliwie szalotką i czosnkiem, następnie zalewamy półwytrawnym białym winem i gotujemy 3 minuty, aż muszle się otworzą. Tak przygotowane małże nadają się do zjedzenia

Krewetki

  • jeśli krewetka ma różowy kolor, to znaczy, że była ugotowana
  • szary kolor krewetek to informacja, że nie zostały poddane obróbce cieplnej – takie smakują najlepiej
  • krewetki można podsmażyć na maśle lub na oliwie, doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać natką pietruszki
  • pozostawienie szarej żyłki nie spowoduje, że krewetka będzie niesmaczna
  • Zjedzenie skorupki krewetki również nie wywoła nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych

Kalmary i ośmiorniczki

  • łatwo sprawić, że staną się gumowate i niesmaczne
  • najłatwiej przygotować je na zimno. Umyte kalmary lub ośmiorniczki wkłada się na 30 sekund do wrzątku, a następnie zalewamy oliwą z przyprawami. Można je także usmażyć
  • kalmary najlepiej smakują z czosnkiem, rozmarynem i liściem laurowym

Przegrzebki

  • łatwe w przygotowaniu, w smaku przypominają mięso kurczaka; można je usmażyć z czosnkiem, natką pietruszki, cytryną i papryczką chilli

Polskie sklepy coraz częściej proponują owoce morza dobrej jakości i w coraz bardziej przystępnych cenach. Jeśli jeszcze nie jesteście do nich przekonane, swoje uprzedzenia możecie rozwiać np. podczas wakacji w ciepłych nadmorskich krajach

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię