14 kwietnia 2018

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i ricottą [FIT OBIAD]

Jednym słowem REWELACJA!

Ręka w górę kto nie lubi naleśników? My jesteśmy ich ogromnymi fanami… Stąd ten przepis!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • Mąka orkiszowej 300g
  • Odrobina soli morskiej
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Duże jajo 70g
  • Mleko 2% tł. 700ml
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 10g
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • Jogurt naturalny 2%

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • Ser risotta 240g
  • Szpinak baby 220g
  • 4 cebulki dymki drobno pokrojonej 50g
  • Garść świeżej mięty 20g
  • Prażone płatki migdałowe 40g

PRZYGOTOWANIE:

Włącz termo obieg i rozgrzej piekarnik do 130 st.C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko i 60ml mleka, wymieszaj trzepaczką, następnie wlej pozostałe mleko i ubijaj do gładkiej masy. Dopraw pieprzem. Smaż na patelni lekko skropionej olejem rzepakowym. Po usmażeniu, przekładaj do piekarnika (żeby naleśniki nie ostygły). Z tej ilości składników powinno wyjść około 24 szt. naleśników.

Szpinak dokładnie umyj i lekko posiekaj. Wymieszaj z pozostałym składnikami, dopraw solą i pieprzem. Każdego naleśnika posmaruj jogurtem naturalnym, nałóż farsz, polej odrobiną sosu chi lii, dodaj listki mięty i prażone migdały, zwiń!

Wartość kaloryczna 1 porcji (2 naleśników): 300kcal


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię