9 kwietnia 2018

Pasta z awokado z pomidorami [FIT II ŚNIADANIE]

Stwórz dietę z naszych przepisów.

Niezależnie czy jesteś na diecie odchudzającej czy nie chyba już dobrze wiesz, że warto jeść zdrowo. Wybierać produkty, które poza smakiem dostarczą tobie cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Czy wiesz, że nazwa awokado pochodzi od słowa Ahuacuatl co w języku Azteków oznacza „drzewo na którym rosną jądra”? Nazwa ta ściśle związana z kształtem owocu i z właściwościami afrodyzjaku.

Awokado to prawdziwa, zdrowotna bomba! To owoc, który w przeciwieństwie do pozostałych, zawiera bardzo mało cukrów prostych. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Zawiera też bardzo dobrą proporcję kwasów omega-3 do omega-6. Dzięki obecności tych tłuszczów cenne składniki z innych produktów są bardzo dobrze przyswajalne. Dla przykładu jedząc awokado z pomidorami organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu.

SKŁADNIKI:

  • ½ dojrzałego awokado 70g
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka owsianych otrębów
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki
  • Mały pomidor 100g
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 2 łyżki świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE:

Awokado ugnieć z sokiem z cytryny, z otrębami i pieprzem. Dodaj pokrojonego pomidora, koperek i kolendrę.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 180kcal!

P.S. Łącząc przepisy z oznaczeniem [FIT ŚNIADANIE], [FIT II ŚNIADANIE], [FIT OBIAD], [FIT PRZEKĄSKA] czy [FIT KOLACJA] skomponujesz idealną dietę odchudzającą.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię