23 września 2016

Zakwaszenie żołądka cz. 2

Wypróbuj naturalny ocet jabłkowy

Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego w znacznym stopniu wpływa na nasze zdrowie. 

W pierwszej części artykułu przedstawiłem podstawowe informacje na temat trawienia i właściwości kwasu żołądkowego.  Dzisiaj zastanowimy się, jak domowymi sposobami możemy zadbać o odpowiednie zakwaszenie żołądka. Proces zakwaszania należy rozpocząć od odpowiedniego nawodnienia organizmu.

Nawodnienie organizmu

Owszem, woda rozrzedza soki żołądkowe, jednak tylko w przypadku gdy pijemy ją do posiłku lub bezpośrednio po nim. Zaleca, się, aby 80-90% wypijanej wody było z dodatkiem soli himalajskiej, ewentualnie kłodawskiej nieoczyszczonej (sklepowa sól jodowana jest wręcz zabroniona!). Głownym zdaniem nawadniania jest stworzenie mocnej śluzówki żołądka (w 98% składa się ona z wody). W przypadku zbyt słabej śluzówki, zakwaszaniu mogą towarzyszyć silne bóle. Warto pamiętać, że na stan śluzówki bardzo negatywnie wpływa np. aspiryna. Proces nawodnienia trwa mniej wiecej tydzień (czasem krócej). 

Rozpoczynamy zakwaszenie

Warto pamiętać, że zakwaszenie  żołądka i organizmu to dwie zupełnie różne sprawy. Najpierw powinniśmy sprawdzić, w jakim stopniu nasz żółądek jest zakwaszony. W tym celu możemy udać się do gastrologa (określa pH po pobraniu soków żołądkowych), lub sprawdzić samemu. Rano do 150 ml wody dodajemy łyżeczkę świeżej sody oczyszczonej i mieszamy. Całość wypijamy na czczo. Kwas solny w zołądku reaguje z sodą, przez co wytwarza się dwutlenek węgla. Od razu po wypiciu spoglądamy na zegarek i odliczamy czas do pierwszego odbicia (beknięcia):  

– podczas picia wody z sodą: nadkwasota
– do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
– 40 – 90 sek – dobre zakwaszenie
– 90 – 180 sek – słabe (im bliżej 180 sek tym gorzej)
– powyżej 180 sek lub wcale –  bardzo słabe zakwaszenie.

Objawami, które mogą świadczyć o słabym zakwaszeniu żołądka są słabe, pękające paznokcie, mocne mrużenie oczu w słońcu oraz ślepota zmierzchowa.

Czy tylko ocet jabłkowy?

Aby zakwasić  żołądek najlepiej uzyć octu jabłkowego. Ważne, żeby to był naturalny mętny ocet bez dodatku spirytusu. 1/3 szklanki wypełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, mieszamy i pijemy na 20 minut przed każdym większym posiłkiem. W początkowej fazie można dodać tylko jedną łyżkę octu jabłkowego i zobaczyć jak zareaguje nasz żołądek. Jeśli nie będzię bolał można zwiększyć dawkę do dwóch łyżek. 

Zamiast octu z powodzeniem możemy użyć soku z cytryny. Nie dodajemy jednak do niego wody. Wyciskamy pół szklanki soku i wypijamy. Zołądek zakwaszają również przyprawy, m.in. kolendra, bazylia, kminek, anyż, cząber, kozieradka.

Efekty zakwaszenia żoładka

Dobra praca żołądka wpływa na brak refluksu. Poprawia się jakość snu. Nie doskwierają nam wzdęcia, biegunki, wymioty czy bóle głowy. Spada waga ciała, paznokcie stają się mocniejsze.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię