13 marca 2018

Tych 5 zdrowych produktów nie powinnaś jeść w nadmiarze

Dowiedz się więcej na temat zasad zdrowego stylu życia.

Dieta, odchudzanie, dbanie o siebie. Jak rozsądnie i z umiarem stosować wszystkie zalecenia podawane przez dietetyków czy trenerów?

Jest jedna prosta zasada, którą powinnaś na stałe wdrożyć do różnych aspektów Twojego życia: „WSZYSTKO Z UMIAREM”. Nie zawsze to co zdrowe i wartościowe możesz jeść czy pić bez opamiętania. Nawet woda w za dużej ilości może przynieść więcej szkody i zaburzać procesy elektrolitowe w naszym organizmie. 

MASŁO ORZECHOWE

Na Instagramie trwa boom na masło orzechowe. Dodawane jest dosłownie do wszystkiego: owsianki, koktajli, czy po prostu jedzony łyżeczką prosto ze słoika. I ok! Jest zdrowe, jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowej pracy naszego mózgu i stawów, jest też świetnym źródłem białka. Ale nie ukrywajmy jest też bardzo kaloryczne. Rozsądek przede wszystkim, bo 100g masła orzechowego to nawet 590 kcal.


fot. iStock.com

MATCHA

To zdrowa alternatywa kawy, jest przede wszystkim bogata w przeciwutleniacze i zawiera związek zwany L-teaniną, który uspokaja i pomaga się wyciszyć. Kofeina w matchy jest uwalniana dużej wolniej niż z kawy. Jednak nie zapominaj, że matcha jest nadal źródłem kofeiny – nie możesz jej pić bez opamiętania. Poza tym picie matchy wieczorem może zaburzać sen. Przedawkowanie kofeiny może powodować podobne objawy jak przy lęku.

SOJA

Produkty sojowe są idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, wegetarian, czy wegan. Produkty sojowe są bardzo dobrym źródłem białka, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu czy cynku. Mają właściwości antyoksydacyjne, podnoszą poziom estrogenu. Natomiast zbyt wysoki poziom estrogenu może przyczyniać się do rozwoju nowotworów piersi. Jeśli z jakiś powodów nie możesz pić mleka i produktów mlecznych wybieraj też mleko migdałowe, owsiane czy ryżowe również jako alternatywa dla mleka sojoweego.

SUSZONE OWOCE

To świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Jeśli nagle nachodzi Cię ochota na słodycze najlepiej wybierz właśnie suszone owoce. Są cennym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza.  Ale! Z umiarem. Suszone owoce zawierają też sporo cukrów prostych. W nadmiarze mogą zwiększać ryzyko cukrzycy. Czy wiesz, że jedna porcja suszonych daktyli, moreli czy garść rodzynek to nawet 20g cukru?

BURAK

Ma szereg zalet, jest bogaty w składniki odżywcze i azotany, które pomagają obniżać ciśnienie we krwi, poprawiają kondycję i wytrzymałość. Buraki są też bogate w szczawiany, które mogą wiązać się z wapniem i magnezem hamując jednocześnie przyjmowanie lub wchłaniania wapnia – a to z kolei ryzyko wystąpienia słabych i łamliwych kości. Szczawiany wapnia mogą też przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych. [Sprawdź nasz przepis na buraczkowe gnocchi]


fot. iStock.com

Jeśli czujesz, że pogubiłaś się w całym tym zdrowym odżywianiu, stylu życia – wystopuj. Zastanów się co jesz, zrób listę i wyeliminuj produkty, które jesz w nadmiarze, nawet jeśli są z grupy tych zdrowych i polecanych przez dietetyków.  

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię