9 marca 2018

[SHAPE GOTUJE] PULPECIKI

Czy jest lepszy dzień na kulinarną rozpustę niż dzisiaj?

„Głównym składnikiem szczęścia, ale nie jedynym, jest radość życia”... Dlatego warto zaszaleć i pozwolić sobie na rozpustę. Zrób to, na co masz ochotę, może niech będą to pulpeciki w gęstym sosie zagryzane bagietką z mąki pszennej wg Malki Kafki z książki GOD FOOD.

Na dietę przyjdzie czas po weekendzie!

SKŁADNIKI na 48 sztuk pulpecików:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ szlanki cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ szklaki wędzonego tofu pokrojonego w drobną kostkę.
  • ½ szklanki czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1–2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki suszonych podgrzybków, obgotowanych, odciśniętych, drobno pokrojonych
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina stołowego
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy, ciecierzycy lub czerwonej fasoli
  • 1 szklanka bułki tartej (dobrej jakości)
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej uniwersalny do formowania pulpecików

PRZYGOTOWANIE:

Na patelnię wlej olej, wrzuć cebulę, wędzone tofu, paprykę i sól. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnek i obgotowane grzyby. Podsmażaj przez mniej więcej 5 minut na średnim ogniu. Wlej czerwone wino. Zmniejsz ogień i odparuj alkohol oraz nadmiar płynu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Soczewicę lub inne wybrane przez Ciebie ziarna zblenduj na gładką masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Przełóż wszystkie składniki do miski, w tym bułkę tartą i orzechy, wymieszaj dokładnie. Dłońmi posmarowanymi olejem uformuj kuleczki – każdą z mniej więcej 1 łyżki stołowej masy. Pulpety powinny mieć taką samą wielkość. Najlepiej więc podzielić masę na 4 równe części, a te znów na 4 i z tych każdą na 3 części. Wtedy otrzymasz 48 ładnych pulpecików. Pulpeciki układaj na blasze w niewielkich odstępach, następnie włóż blachę do piekarnika i piecz około 30– 40 minut. Możesz podawać je z sosem pieczeniowym. Gotowe pulpety możesz zamrozić i odsmażać na oleju. Są doskonałe do zrobienia kanapek, jako dodatek do sałaty.

Redakcja SHAPE.pl przetestowała! Są wyśmienite. SMACZNEGO!

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię