23 lutego 2018

Nadziewana cukinia [PRZEPIS]

Dlaczego warto jeść cukinię?

Dlaczego warto jeść cukinie? Jest dobrym źródłem: witaminy A, która zwiększa odporność i jest niezbędna dla prawidłowego widzenia. Witamin z grupy B poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i sprawnego trawienia. Witaminy C wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy.

Cukinia jest lekkostrawna, a zawarty w niej potas zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Cukinia działa alkalizująco, zapobiega zakwaszeniu organizmu. Odkwaszanie organizmu, ma korzystny wpływ na procesy trawienne i usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.


fot. iStock.com

SKŁADNIKI:

  • 1 dość duża cukinia 200g
  • 50g chudej szynki wieprzowej zmielonej
  • 1 pomidor malinowy 60g
  • 1 łyżka poszatkowanego koperku
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 50g kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz, kmin, czarnuszka do przyprawienia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę ugotuj do miękkości. Cukinię umyj i przekrój na pół. Wydrąż środek i odsącz go z nadmiaru wody, następnie drobno pokrój. Do miski wkładamy pokrojoną cukinię, mięso, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, natkę pietruszki, koperek i ugotowaną kaszę. Przypraw do smaku wedle uznania i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem, nadziej cukinię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piecz przez 30 minut. Na chwilę przed końcem pieczenia polej cukinię oliwą z oliwek.

SMACZNEGO!

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię