18 lutego 2018

Trash cooking – poznaj najnowszy trend kulinarny i przestań marnować jedzenie

Dowiedz się jak wykorzystywać resztki jedzenia!

Gotowanie w domu jest świetnym rozwiązaniem, zarówno dla zdrowia jak i świadomego wybierania posiłków najlepszych dla siebie. Wykorzystywanie resztek jedzenia to oszczędzanie pieniędzy, czasu i gotowanie w myśl eko stylu.

Trash cooking tak naprawdę zapoczątkowały już nasze babcie. Polega na ponownym wykorzystywaniu resztek z przygotowywanych potraw lub części produktów, które były wyrzucane.

Trash cooking jako zjawisko jest przede wszystkim zgodny z myślą ochrony środowiska oraz kontroli domowej gospodarki finansowej. Obecnie jest bardzo popularny w kuchni orientalnej, ale ma coraz większą ilość fanów na całym świecie, a w restauracjach na naprawdę wysokim poziomie, trash cooking stało się niemal sztuką!


fot. iStock.com

Czego możesz użyć do gotowania w trendzie TRASH COOKING?

Resztki mięsa, warzyw, woda, która pozostała z ugotowania makaronu, ryżu, warzyw itp., skórki z owoców i warzyw, skorupek z owoców morza, kości i wnętrzności ryb.

Przeczytaj uważnie poniższe propozycje na posiłki, i dopiero później zdecyduj co wyrzucisz, a co ponownie wykorzystasz.

AQUAFABA – recykling wody używanej do gotowania ciecierzycy (lub woda z puszki z ciecierzycą lub białą fasolą) i wykorzystywanie jej jako substytut dla ubitych białek jaja kurzego. Możesz przygotować z niej mus czekoladowy, bitą śmietanę, bezy czy ciasteczka.

Makaron – z reszty, której nie wykorzystałać do zupy czy spaghetti możesz przygotować pyszny deser, zastępując np. biszkopty w deserze tiramisu.

Z klasyki francuskiej, jakim jest consomme – czyli bardzo klarownego bulionu, możesz wykorzystać por do przygotowania ciasta porowego.

Resztki mięsa z obiadu, czy to kurczak, kotlet mielony, stek wołowy możesz wykorzystać jako dodatek do kanapki. Dołóż sałatę, pomidora, ogórka kiszona i posmaruj ulubionym sosem.

Z resztek ryb możesz przygotować rewelacyjną zupę rybną, a jeśli kupiłaś za dużo krewetek, możesz zrobić krem z owoców morza.


fot. iStock.com

Resztki produktów łatwych do wykorzystania:

  • Skórki z cukinii – dobrze umyj, pokrój w drobne paski i zastosuj jako dodatek do mięsa lub ryb czy na surowo do sałatki.
  • Skórka z cytryny – dobrze wyparz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wysusz – będzie świetnym dodatkiem do Twoich ulubionych potraw czy herbaty.
  • Skórki z ziemniaków – dobrze umyj i usuń wszystkie zanieczyszczenia, możesz je usmażyć lub upiec  to najlepsze chipsy ziemniaczane jakie kiedykolwiek jadłaś.
  • Resztki warzyw: papryki, buraków, cukinii czy batatów możesz z nich zrobić zdrową wersję frytek. Wystarczy umyć, polać oliwą z oliwek, posypać ulubionymi przyprawami i wstawić na 30 minut do piekarnika. 

Przekonuje Cię ten trend? A może już gotujesz w myśl Trash Cooking?

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię