5 lutego 2018

Pęczotto z kalafiorem i boczniakami [PRZEPIS]

Pyszne, rozgrzewające danie.

Kasza, czy to pęczak, jaglana czy gryczana jest najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury. Pomysłów na dania z wykorzystaniem kaszy jest całe mnóstwo.

Moda na kasze nie powinna być chwilową zachcianką. Dzięki wartości odżywczej, zawartości witamin i składników mineralnych powinna na stałe zagościć w Waszej diecie.

Jak przygotować pęczotto z boczniakami i kalafiorem?

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak 200g
  • ½ kalafiora
  • 200g boczniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Ok. 500 ml wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50g sera grana padano czy parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku


fot. iStock.com

Przygotowanie:

Kaszę przepłucz na sicie. Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Boczniaki umyj i pokrój w paski. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj opłukaną kaszę i kalafiora. Smaż około 5 minut. Następnie wlej 1 szklankę wody. Gotuj powoli, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie wlej kolejną szklankę wody. Powtarzaj tę czynność do momentu aż kasza i kalafior będą miękkie, mniej więcej około 25 minut. Na koniec wmieszaj 1 łyżkę masła i starty ser. W między czasie na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż około 10 minut. Na koniec wymieszaj z poszatkowaną natką pietruszki. Ugotowaną kaszę podawaj z porcją smażonych boczniaków.

SMACZNEGO!

 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię