19 września 2016

Zakwaszenie żołądka cz.1

Co warto wiedzieć

Nasz żołądek jest stworzony do pracy w bardzo kwaśnym środowisku. Najlepiej, jeśli pH kwasu żoładkowego waha się między 1 a 2,5. 

Kiedy żołądek ma prawidłowy poziom kwasu, to jest w stanie zneutralizować niebezpieczne dodatki które są stosowane w żywności. Gdy kwasu jest za mało, to chemia zawarta w pożywieniu może doprowadzić do wytworzenia się rakotwórczych nitrozoamin.

Trawienie

Proces trawienia rozpoczyna się już w ustach. Tutaj enzymy zawarte w ślinie rozkładają węglowodany oraz „sterylizują” pokarm. Gdy pokarm dostanie się do żołądka, kwas solny (jedyny jaki produkuje nasz organizm) zaczyna rozdrabniać go na bardzo malutkie fragmenty. W żołądku trawią się przede wszystkim białka, natomiast tłuszcze trawią się w jelitach. Gdy kwas żołądkowy, który składa się głównie z kwasu solnego, wody, pepsyny i chymozyny,  ma zbyt wysokie pH, zaczynają pojawiać się kłopoty - zostaje zaburzony proces trawienia. Gdy pH osiągnie poziom 5 przestajemy trawić białko. Utrzymanie odpowiedniego pH soków żołądkowych ma również wpływ na niszczenie bakterii, wirusów czy jajeczek pasożytów. W prosty sposób możemy zadbać o odpowiednie zakwaszenie żołądka. O tym już w następnym artykule.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię