18 stycznia 2018

Karnawałowa dyspensa [PRZEPIS]

Pyszne wykorzystanie niepozornych śliwek kalifornijskich.

Śliwki znane są z wielu cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami. Ze względu na ilość i jakość wartości odżywczych, witamin i błonnika lepsze są te suszone. Pozwól sobie na karnawałowe szaleństwo i zjedz coś pysznego! Wypróbuj ten przepis z wykorzystaniem śliwek kalifornijskich.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek naturalny do smarowania
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki miodu płynnego

Mus ze śliwek kalifornijskich:

  • 200g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • 8 łyżek wody

Przygotowanie:

W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”. Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.Tekst przygotowany na podstawie informacji prasowych www.californiaprunes.pl

 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię