31 października 2017

Karmelowe kurhany ze śliwką kalifornijską [PRZEPIS]

Halloween na słodko

W wigilię Wszystkich Świętych upiorna sceneria na stole jest jak najbardziej na miejscu. Oprócz klasyków, takich jak palce wiedźmy (paluchy z ciasta z paznokciami z płatków migdałowych) czy mumie z parówek owiniętych paskami ciasta, polecamy karmelowe kurhany ze strasznymi dekoracjami. Choć deser ten nie należy do dietetycznych, ten raz w roku warto go spróbować!

 

Karmelowe kurhany ze śliwką kalifornijską

 

Przepis: Candy Company dla California Prune Board
Porcje: 12, Czas: 60 min (+5 godz.)

Składniki
Spód:
• 150 g kakaowych ciastek (jak w markizach)
• 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
• 40 g podprażonych orzechów laskowych
• szczypta soli himalajskiej

Masa:
• 70 g śliwek kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
• 4 łyżeczki żelatyny w proszku
• 450 g białego twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
• 300 ml śmietanki 36% tł.

Solony karmel:
• 200 g drobnego brązowego cukru
• 85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
• 120 ml śmietanki kremówki 36% tł.
• 1/2 łyżeczki soli

Dekoracje:
• tabliczka białej czekolady
• tabliczka gorzkiej czekolada
• 15 kakaowych ciastek
• bezowe duchy (wykorzystaj przepis na bezy waniliowe)


Przygotowanie
1. Namocz przez min. 4 godziny w rumie lub brandy 70 g śliwek kalifornijskich.
2. Przygotuj karmel: wsyp cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewaj mieszając szpatułką, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru  – wtedy dodaj masło i energicznie wymieszaj sos. Następnie do gorącego sosu dodaj śmietankę kremówkę (będzie pienił się i syczał), wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym gotujemy przez ok. minutę, a na koniec zdejmij garnek z kuchenki, dodaj sól i ostudź do temperatury pokojowej.
3. Przygotuj bezowe duchy (uformuj je z masy bezowej).
4. Zmiksuj ciastka z kawałkami śliwek, orzechami i solą do uzyskania drobnych okruchów. Tak przygotowaną „ziemią” wyłóż dno sztywnych papilotek do muffinów, ew. papierowych kubeczków lub czarnych salaterek (zostaw kilka łyżek do dekoracji).
5. Przygotuj masę: namocz żelatynę w małej ilości wody, odstaw do napęcznienia, po czym rozpuść; a tymczasem zmiksuj ser z karmelem i wymieszaj z żelatyną. Ubij śmietanę i połącz z masą, dodając cienkie paski ze śliwek odsączonych z rumu. 
6. Rozłóż masę pomiędzy papilotki odstaw na kilka godzin do lodówki, by stężała.
7. W tym czasie przygotuj dekoracje: przytnij ciastka, by miały kształt nagrobków. Posiekaj gorzką czekoladę, a osobno białą, i rozpuść je w kąpieli wodnej. Gorzką polej nagrobki, a białą przełóż do szprycy do kremu albo grubszej torby foliowej z obciętym rogiem i wyciskaj na folię tak, by powstały kości, czaszki itp. Użyj jej też do „namalowania” pajęczyn na kurhanach. Po zastygnięciu zdejmij „kości” z folii i użyj do dekorowania deseru – wraz z ciasteczkową ziemią i bezowymi duchami.

Smacznego!

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię