30 października 2017

Zapiekane brzoskwinie z cynamonową kruszonką [PRZEPIS]

Łatwy deser z owoców

Ten deser jest lekki i zdrowy, bo zawiera minimalny dodatek miodu i płatki owsiane zamiast mąki. Jest też prosty i łatwy do przygotowania, a na dodatek posłuży ci jako baza do zapiekanek z użyciem innych owoców – takich, jakie masz akurat pod ręką.

Zapiekane brzoskwinie z cynamonową kruszonką

Porcje: 4, Czas: 50 min

Składniki
• 5 średnich brzoskwiń, ew. moreli lub nektarynek
• 1/2 szkl. płatków owsianych
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, ew. szczypta kardamonu lub wanilii
• szczypta soli
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki oleju kokosowego lub masła

Przygotowanie
1. Nastaw piekarnik na 180ºC.
2. Obierz brzoskwinie (w przypadku moreli i nektarynek możesz zostawić skórkę), usuń pestki i ew. pokrój połówki na plasterki.
3. Zmiksuj płatki w blenderze lub młynku do kawy, połącz z cynamonem i solą, po czym dodaj miód i roztopiony olej lub masło.
4. Ułóż brzoskwinie na dnie formy do pieczenia, nałóż miks płatków i piecz ok. 30 min; przed jedzeniem odstaw na 10 min.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię