5 października 2017

Bezy waniliowe & malinowe [PRZEPIS]

Mniej niż 10 kalorii w sztuce!

Słodkie i chrupiące... a do tego lekkie! Bezy praktycznie nie zawierają tłuszczu, dlatego od czasu do czasu możesz sobie na nie pozwalać – zwłaszcza, jeśli mają niespełna 10 kalorii w sztuce, tak jak te przygotowane według naszego przepisu.

Minibezy waniliowe i malinowe

Porcje: 48 szt. czas: 100 min

Składniki
• 2 białka jaja
• 1/8 łyżeczki soli 
• 1/8 łyżeczki kwaśnego winianu potasu
• 3/4 szkl. cukru pudru
• łyżeczka liofilizowanych malin bez pestek (np. pokruszony batonik z malin)
• 1/3 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii

Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 100ºC; wyłóż dwie blachy pergaminem do pieczenia.
2. Ubij białka na średnich obrotach miksera, a gdy uzyskasz konsystencję piany, dodaj sól i winian, po czym ubijaj do uzyskania miękkich wierzchołków piany, zwiększ szybkość obrotów miksera i dodaj stopniowo 3/4 szkl. cukru pudru; ubijaj ok. 5 min, aż postaną sztywne wierzchołki i połącz połowę piany z proszkiem malinowym, a do reszty dodaj ekstrakt wanilii.
3. Napełnij białą pianą szprycę cukierniczą albo rękaw, ew. torbę z dość sztywnej folii spożywczej z obciętym rogiem, po czym wyciśnij na pergamin 24 porcje o średnicy ok. 2,5 cm; podobnie zrób z pianą różową.
4. Piecz bezy ok. 45 min, zamień miejscami blachy i piecz kolejne 45 min, aż staną się suche; ostudź na metalowym stelażu.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię