3 października 2017

Sernik z persymonami [PRZEPIS]

Spróbuj go w nowej wersji!

Persymona, szaron, hurma, hebanowiec, śliwkodaktyl i kaki to wszystko nazwy jednego egzotycznego owocu o delikatnym miąższu i łagodnie słodkim smaku. W sezonie, który trwa od końca października do marca, kosztują najmniej – to doskonała okazja, by eksperymentować z nimi w kuchni.

Doceń perymonę za wspaniały smak i wartości odżywcze. Średnia sztuka zapewnia ok. 120 kcal, a przy tym 6 g błonnika oraz witaminy z grupy B, potas, mangan, miedź i żółte barwniki – nie tylko beta karoten, ale też beta kryptoksantynę, likopen, luteinę i zeaksantyna. Tworzą one naturalny filtr UV w skórze oraz oczach. Najlepiej wybierać okazy o intensywnym kolorze, niezbyt twarde, bez zasinień i uszkodzeń czy pleśni na listkach. Mają idealny smak, gdy dojrzeją i zmiękną, np. w papierowej torbie. Ich cienka, ale dość woskowa skórka nadaje się do jedzenia, ale jej sztywność stanowi dość nieprzyjemny kontrast w stosunku do delikatnego miąższu. Twardsze pesymony da się obierać, miękkie lepiej wydrążyć łyżeczką. 


Sernik z persymonami

Porcje: 12, czas: 45 min (+70 min)

Składniki
• 2 szkl. mielonych wiórków kokosowych
• 1/3 szkl. brązowego cukru lub erytrytolu
• 2 łyżki masła kokosowego
• 4 średnie persymony
• 100 g świeżej miechunki pomidorowej (ew. 50 g suszonej, namoczonej w wodzie)
• 750 g homogenizowanego naturalnego twarogu do 3% tł.
• 1 i 1/4 szkl. brązowego cukru lub erytrytolu
• 1/2 szkl. gęstego jogurtu do 3% tł.
• 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
• 6 jajek
• łyżka grubych wiórków kokosowych
Glazura:
• 1/2 szkl. soku wyciśniętego z kaki, ew. pomarańczowego
• łyżka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
• łyżka cukru

Przygotowanie
1. Nastaw piekarnik na 160°C.
2. Połącz kokosa z 1/3 szkl. cukru i masłem, wyłóż masą dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm, piecz ok. 15 min, po czym ostudź. 
3. W tym czasie bierz persymony i zmiksuj miąższ z połową miechunki, po czym miksując dodaj po jednej sztuce 3 jajka. 
4. Osobno zmiksuj homogenizowany twaróg z 1 i 1/4 szkl. cukru i 1/2 szkl. gęstego jogurtu 3% tł., dodając imbir, po czym dodaj po jednej sztuce 3 jajka. 
5. Przełóż masę z persymon na spód ciasta, rozprowadź równomiernie, po czym nałóż warstwę masy twarogowej. 
6. Piecz sernik 60-80 min, a następnie schłódź.
7. Przygotuj glazurę: odlej kilka łyżek soku, połącz ze skrobią, a resztę zagotuj z cukrem, dodaj roztwór skrobi, doprowadź do wrzenia i ochłodź.
8. Rozkrój pozostałe owoce miechunki i ułóż na serniku, polej wierzch glazurą i posyp grubymi wiórkami kokosowymi.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię