3 października 2017

POTAS: 10 najbogatszych produktów

Uzupełniaj brakujący pierwiastek!

Potas jest elektrolitem niezbędnym do pracy mięśni i przewodzenia impulsów nerwowych. Działa odkwaszająco, pomaga obniżać ciśnienie i pozbywać się z organizmu nadmiaru wody. Problem w tym, że jego wrogiem jest sól i sód z przetworzonych produktów, jak również kwasotwórcze działanie zawierającej je diety. Sprawdź, jakie produkty mają najwięcej potasu i pomogą ci uzupełnić jego niedobory w organizmie.

Chociaż w tabelach znajdziesz wiele produktów o wysokiej zawartości potasu, nie wszystkie są równie dobrym jego źródłem. A to dlatego, że mają jednocześnie pokaźne ilości antyodżywczych fitynianów, które ograniczają jego przyswajalność – tak jest m.in. w przypadku kakao czy zielonych warzyw liściastych, takie jak szpinak, botwina bądź zioła typu natka. Inne produkty bogate w potas to przyprawy (np. papryka, kminek, anyż, ziele angielskie, szafran, imbir, kurkuma czy mieszanka curry) – te jednak spożywamy w niewielkich ilościach. Natomiast w przetworach takich jak ryby wędzone towarzyszą duże ilości sodu, ograniczającego jego wykorzystanie w organizmie. Znaczna ilość tego pierwiastka w diecie sprawia, że wciąż mamy za mało potasu. Rozwiązaniem problemu jest częstsze sięganie po produkty, które zawierają najwięcej tego cennego składnika mineralnego – sprawdź nasz top 10!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię