29 września 2017

Gruszki w winie z lodami jogurtowymi [PRZEPIS]

Fit deser z owoców

Zamień klasyczne słodycze na desery z owoców – nie tylko oszczędzisz setki kalorii, ale też zapewnisz sobie zdrowe składniki z roślin. Gruszki gotowane w winie są też źródłem cennych przeciwutleniaczy z winogron i korzennych przypraw.

Gruszki w winie z lodami jogurtowymi

Porcje: 4, Czas: 60 min (+ ew. 3-4 godz.)

Składniki
• 0,75 l wytrawnego czerwonego wina, np. shiraz
• 1/2 szkl. brązowego cukru lub erytrytolu
• kawałek skórki z ekopomarańczy (ok. 2 x 5 cm)
• łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
• laska cynamonu 
• 2 szkl. wody
• 2 duże dość jędrne gruszki lub 4 małe
Lody
• 1/3 szkl. śmietany 36% tł.
• 1/3 szkl. jogurtu greckiego 3% tł.
• 2 łyżeczki płynnego miodu
• 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii jw.

Przygotowanie gruszek
1. Wlej do rondelka wino i wodę, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, cynamon i ekstrakt waniliowy; doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez 15 min.
2. Obierz gruszki, rozkrój wzdłuż na pół i usuń pestki, zostawiając szypułki.
3. Włóż gruszki do rondelka i gotuj pod częściowym przykryciem przez ok. 12 min, a gdy lekko zmiękną, zdejmij garnek z kuchenki i podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem gotowych lodów – lub przygotuj je odpowiednio wcześniej wg wskazówek poniżej.

Przygotowanie lodów
1. Ubij pianę ze śmietany.
2. Połącz jogurt z miodem i ekstraktem wanilii, wymieszaj delikatnie z ubitą śmietaną, po czym wstaw do zamrażarki na kilka godzin i co ok. 30 min mieszaj widelcem, by z lodów nie powstał twardy blok. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię