29 września 2017

Pięć przepisów na szybki i zdrowy lunch do pracy

Polacy nie mają czasu na jedzenie w pracy.

 Jak wynika z sondażu zrealizowanego przez Homo Homini, aż 68 proc. badanych nie korzysta z przerwy na lunch, zaś niemal 40 proc. żywi się wyłącznie kanapkami. To poważny błąd, którego konsekwencją jest nie tylko przybieranie na wadze, ale również spadek wydajności. Poznaj więc pomysły na szybki i zdrowy posiłek, by zaspokoić swój głód w pracy.

Posiłek spożywany w godzinie lunchowej pozwala podnieść efektywność pracy nawet o 20 proc. Tymczasem większość Polaków nie je wcale, żywi się kanapkami lub... kawą. Warto więc zmienić swoje podejście do odżywiania, znajdując choćby kilkanaście minut na zjedzenie sałatki zamówionej np. z pizzerii Biesiadowo czy innego lokalu. Najlepiej jednak przyrządzić posiłek samodzielnie i zabrać go ze sobą do pracy.

1. Tortille z awokado, bobem i przyprawą meksykańską

To proste i szybkie danie inspirowane sztuką kulinarną Meksyku. Smaczne i mocno warzywne, świetnie sprawdzi się w roli lunchu – także dlatego, że łatwo je zapakować do pudełka.

Składniki:

  • 2-3 tortille pełnoziarniste,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w plastry lub kilka pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwiartki,
  • 300 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 70 g sera feta,
  • sok z limonki do smaku,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Z awokado, oliwy z oliwek oraz soku z limonki przygotuj pastę, wszystkie składniki rozgniatając widelcem i mieszając na gładką masę.

Placki podgrzej na suchej patelni i posmaruj pastą z awokado. Wyłóż wszystkie dodatki, posypując je przyprawą meksykańską oraz pokruszonym serem feta. Zawiń w rulon.

Jeżeli chcesz zjeść lunch w wersji mięsnej, ser feta zastąp kawałkami smażonej piersi z kurczaka.

2. Owsianka w stylu hawajskim

Chociaż owsianka kojarzy się przede wszystkim ze śniadaniem, sprawdzi się również w roli lunchu. Wersja na słodko doda energii i poprawi humor.

Składniki:

  • płatki owsiane namoczone w soku ananasowym,
  • 2 garści rodzynek,
  • 1 garść płatków migdałowych lub posiekanych migdałów,
  • 2 łyżki uprażonych wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka owsianego (lub innego),
  • 1/4 dojrzałego ananasa pokrojonego w plasterki,
  • olej kokosowy.

Kawałki ananasa posmarowanego olejem kokosowym zgrilluj na patelni (każdą stronę po ok. 2 minut). W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki owsianki, a na wierzch wyłóż ananasa.

Przygotowując ten lunch do pracy, wszystkie „suche” składniki warto zapakować do plastikowego pojemnika. Mleko i ananasa również należy zapakować osobno. Wszystkie składniki połącz ze sobą tuż przed zjedzeniem.

3. Pomidorowe placki z bazylią

Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Chociaż wyśmienicie smakują na ciepło, są równie pyszne w wersji „na zimno”.

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego,
  • pół cebuli,
  • 3 gałązki świeżej bazylii (alternatywnie: szczypta bazylii suszonej),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • odrobina ostrej papryki.

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, podobnie postępując z cebulą. Do warzyw dodaj mąkę, jajko, amarantus, olej rzepakowy, posiekaną bazylię oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj i formuj łyżką w placki. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni – do zarumienienia.

4. Warzywne muffinki

Przygotowanie muffinek tylko pozornie zajmuje dużo czasu. Warzywa możesz pokroić w kostkę dzień wcześniej, zaś podczas pieczenia możesz szykować się do pracy.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki dowolnych warzyw pokrojonych w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku.

Warzywa pokrój w kostkę, a masło rozpuść w małym garnku i pozostaw do ostudzenia. Nastaw piekarnik na 200oC.

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej – wszystkie płynne. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj warzywa oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj do połączenia składników i przekładaj do foremek muffinkowych (do 3/4 ich wysokości). Piecz przez 20 minut i po wyjęciu chwilę ostudź na kratce.

5. Sałatka grecka

Przygotowanie tej sałatki zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Wyrazista w smaku, zabierze Cię w kulinarną podróż po Grecji.

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 125 g pomidorów koktajlowych,
  • 100 g sera feta,
  • 10 czarnych oliwek,
  • ćwiartka czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka soku z cytryny ,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Zacznij od przygotowania sosu winegret: do miseczki wlej sok z cytryny i szczyptę soli. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia soli, a następnie stopniowo wlewaj oliwę – ciągle mieszaj. Dopraw pieprzem oraz oregano do smaku i ponownie wymieszaj.

Sos wlej na dno wysokiego pojemnika (może być słoik), dodaj pokrojone w kostkę ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, oliwki i ser. Zakręć słoik i zabierz do pracy. Przed zjedzeniem kilkakrotnie przekręć słoik w różne strony.

Jeżeli nie zawsze będziesz mieć czas na przygotowanie lunchu w domu, nie rezygnuj z jedzenia w pracy. Zamów posiłek np. z pizzerii Biesiadowo(nie musi to być pizza) – z dostawą pod wskazany adres.

 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię