28 września 2017

5 pomysłów na przepyszne surówki z marchewką [PRZEPISY]

Jak jeść więcej marchewki

Do jedzenia marchewki nie trzeba przekonywać – to skarbnica antyrakowych karotenów, które też świetnie wpływają na skórę. Jest przyjemnie słodka, bogata w błonnik i lekka – a do tego doskonale smakuje nie tylko z innymi warzywami, ale też z owocami!

Surówka marchewkowa z czerwoną kapustą i kukurydzą

• marchewka – grubo starta
• czerwona kapusta – poszatkowana i ugnieciona z odrobiną soli
• kukurydza – konserwowa albo mrożona, po upieczeniu
• cebula cukrowa lub szczypiorek – posiekane
• sos – winegret z rafinowanym olejem rzepakowym i octem winnym


Surówka marchewkowa z sałatą i pomidorem

Składniki:
• marchewka – w cienkich słupkach
• sałata, np. masłowa, karbowana, roszponka – w kawałkach
• cykoria radicchio – w piórkach
• pomidory – pokrojone w ósemki
• jajko – na twardo w ćwiartkach
• sos – majonezowy, ew. z czosnkiem


Surówka marchewkowa z owocami

Składniki:
• marchewka – we wstążkach
• jabłko – w ćwierćplasterkach
• banan – w plasterkach
• pomarańcza – kawałki bez błonek
• sos – jogurt naturalny z sokiem z cytryny i pieprzem


Surówka marchewkowa z awokado i jarmużem

Składniki:
• marchewka – grubo starta
• awokado – w plasterkach
• jarmuż – zblanszowane kawałki bez łodyg i nerwów liściowych
• pomidory – pokrojone w ósemki
• orzechy – włoskie lub pistacje, prażone w kawałkach
• sos – sok z cytryny z jasnym sosem sojowym


Surówka marchewkowa z jabłkiem i prażonym kokosem

Porcje: 4, czas: 15 min

Składniki
• 1/4 szkl. czipsów lub grubych wiórków kokosowych
• 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (opcjonalnie)
• 2 łyżki oliwy
• łyżka soku z cytryny
• szczypta soli
• szczypta pieprzu kajeńskiego
• 3 średnie marchewki
• 2 jędrne jabłka
• łyżka posiekanej natki kolendry lub pietruszki

Przygotowanie
1. Podpraż bez tłuszcz kokosa, aż zacznie się przyrumieniać.
2. Dodaj do patelni 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego i podprażaj zawartość patelni jeszcze 30 sekund, po czym zsuń na talerz i pozostaw do ostygnięcia (opcjonalnie).
3. Przygotuj dressing: połącz 2 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem kajeńskim.
4. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, pokrój w kostkę miąższ jabłek ze skórką.
5. Wymieszaj składniki sałatki, dodając dressing, po czym posyp natką.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię