1 września 2017

Muffiny jaglane z jabłkiem i cynamonem [PRZEPIS]

Pomysł na gotowe śniadanie

Nie masz rano czasu na zrobienie śniadania? Miej pod ręką sycące muffiny z kaszy i owoców – np. jaglane z jabłkiem i cynamonem. Dodaj do tego porcję kwaśnego jogurtu lub orzechów (a możesz też wrzucić je do ciasta przed pieczeniem) – zbilansujesz posiłek, wzbogacając go w białko.

Muffiny jaglane z jabłkiem i cynamonem

Porcje: 8, czas: 15 min (+25 min)

Składniki
• 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• szczypta soli
• 2 średnie jabłka
• 2 jajka
• łyżka erytrytolu lub ksylitolu, ew. brązowego cukru
• łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie
1. Wymieszaj mielone siemię lniane z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, a następnie połącz z kaszą.
2. Ubij lekko jajka z erytrytolem.
3. Nastaw piekarnik na 190ºC.
4. Zetrzyj drobno jabłka (nie musisz ich obierać – będą miały więcej błonnika) i dodaj do jajek wraz z łyżką oleju, po czym połącz miks z mieszanką kaszy i siemienia lnianego.
5. Posmaruj resztą oleju wnętrza foremek na muffiny lub papilotek, napełnij je ciastem i piecz ok. 25 min, aż lekko się zarumienią.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię