30 sierpnia 2017

Orzechy w karmelu [PRZEPIS]

Porcja = 150 kcal!

Orzechy należą do najzdrowszych produktów na świecie – nawet jeśli dodasz do nich cukier, by zanurzyć je w karmelu, taka przekąska dostarczy mniej węglowodanów niż nadziewana czekolada, większość przemysłowych batonów i niejeden rodzaj ciastek (a przy tym więcej białka i cenne związki mineralne). Porcja naszego deseru to ok. 150 kcal.

Orzechy w karmelu

Porcje: 10, czas: 20 min

Składniki
• 150 g orzechów laskowych, włoskich, arachidowych lub migdałów
• 150 g cukru dark muscovado
• łyżka wody 
• szczypta szarej soli morskiej
• łyżka masła krowiego lub kokosowego

Przygotowanie
1. Podpraż lekko orzechy na suchej patelni ceramicznej, aż zaczną intensywnie pachnieć; wtedy zsuń je szybko na zimny talerz (nie używaj do tego patelni ze zwykłą powłoką nieprzywierającą – nie powinno podgrzewać się jej bez tłuszczu, ponieważ wydziela toksyczne opary).
2. Otrzyj orzechy ze skórek i ostudź.
3. Wsyp na patelnię cukier, dodaj wodę i sól, po czym mieszaj nieprzerwanie, aż postanie płynny karmel, dodaj masło, wymieszaj i wsyp orzechy; połącz składniki i wyłóż masę na pergamin do pieczenia, by zastygła, po czym podziel na 10 porcji.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię