29 sierpnia 2017

Salmorejo, czyli chłodnik z pomidorów [PRZEPIS]

Tradycyjna hiszpańska zupa na zimno

Salmorejo Cordobes to zimna zupa pomidorowa rodem z hiszpańskiej z Kordoby (Andaluzja). Jest gęściejsza niż gazpacho i ma nieco inny kolor, ale jest równie odświeżająca. Co prawda oryginalny przepis wymaga sparzenia pomidorów i obrania ich ze skórek, ale jeśli masz dobry blender, nie jest to konieczne – dzięki temu twoje danie będzie miało nie tylko więcej błonnika, ale też witamin, bo są one skupione głównie pod skórką.

Zimna zupa pomidorowa z Kordoby

Porcje: 4

Czas przygotowania: 25 min

Składniki:

• 450 g pomidorów
• 75 g wiejskiego chleba na zakwasie
• ząbek czosnku
• łyżka octu z sherry, ew. winnego
• 1/4 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
• sól morska
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 30 g szynki serrano
• 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

1. Namocz chleb w wodzie, pokrój pomidory w ćwiartki, zgnieć ząbek czosnku i pokrój w kostkę szynkę serrano i jajka.
2. Odciśnij chleb i zmiksuj z pomidorami, dodając czosnek, ocet i oliwę, po czym wstaw na minimum 15 min do lodówki.
3. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, podziel na porcje, posyp kostkami szynki i jajek i ew. skrop dodatkową ilością octu i oliwy. Tak jak gazpacho, chłodnik doskonale pasuje do hiszpańskiej tortilli z ziemniaków.

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię