29 sierpnia 2017

Wegańskie czekoladowe babeczki z fasoli [PRZEPIS]

Są bezglutenowe i pyszne!

Kto kocha czekoladę ręka w górę! Te smaczne i rozpływające się w ustach babeczki można jeść bez wyrzutów sumienia i obawy o zbędne centymetry w pasie. Dodatkowo są bardzo łatwe do zrobienia. 

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego lnu 
  • 6 łyżek wody 
  • 1 szklanka czarnej fasoli (umytej i odsączonej) 
  • 3/4 szklanki ekologicznego kakao (najlepiej raw)
  • pół łyżeczki soli himalajskiej 
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub cukru kokosowego lub słodzika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady min. 90% 
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków pekan

Przygotowanie

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wymieszaj len z wodą i odstaw na bok. W osobnym naczyniu zblenduj fasolę, kakao, mąkę migdałową, sól, słodzik i sodę. Dodaj do nich len i wszystko wymieszaj. Otrzymana masa musi być gęsta i puszysta. Przelej ją do papierowych foremek (wychodzi ok. 12 sztuk). Na wierzch posyp gorzką czekoladą i orzeszkami. Piecz przez ok. 20 minut. 

1 babeczka - 150 kcal

Czas przygotowania - 20 minut

Smacznego! 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię