28 sierpnia 2017

Portugalska zupa caldo verde [PRZEPIS]

Oryginalna zupa ziemniaczana z jarmużem

Zupa nazywana zielonym rosołem to portugalski klasyk. Chociaż w oryginalnym przepisie wykorzystuje się lokalną, liściastą odmianę kapusty, zwaną galicyjską, jest ona z powodzeniem zastępowana spokrewnionym z nią i równie smacznym jarmużem.

Caldo verde: portugalska zupa ziemniaczana z jarmużem

Porcje: 4, Czas: 40 min

Składniki
• średnia cebula 
• duży ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy
• 0,5 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
• 2,5 l wody
• 0,5 kg drobno pokrojonych liści jarmużu z usuniętym nerwem liściowym
• 60 g portugalskiej kiełbaski chouriço (ew. hiszpańskiej chorizo)

Przygotowanie
1. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, pokrój ziemniaki i kiełbasę w kostkę, jarmuż – na kawałki, usuwając nerwy liściowe.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, dodaj ziemniaki i 1 l wody, po czym gotuj, aż będą miękkie.
3. Odłóż 1/3 ziemniaków, a resztę zmiksuj, wlej resztę wody i wrzuć jarmuż. Krok ten możesz pominąć i pod koniec gotowania ziemniaków wrzucić na 10 min kawałki jarmużu.
4. Dodaj do zupy odłożone ziemniaki i kawałki kiełbaski chouriço. Danie możesz podawać z dodatkiem ugotowanych ziaren kukurydzy.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię