24 sierpnia 2017

Grecki sos tzatziki [PRZEPIS]

Dip do warzyw i pieczywa

Lekki i orzeźwiający sos tzatziki znakomicie pasuje do grillowanych warzyw i mięs, placków pita i świeżego pieczywa. Jego nieodłączną częścią są świeże ogórki, ale zioła możesz wymieniać, dodając zamiast koperku posiekaną natkę, miętę czy tymianek. Możesz też doprawić go do smaku odrobiną octu albo soku z cytryny.

Grecki sos tzatziki

Porcje: 6, Czas: 10 min (+20 min)

Składniki
• 150 g świeżego ogórka (ok. 2 średnich sztuk gruntowych)
• sól himalajska
• 500 ml gęstego jogurtu, najlepiej greckiego lub bałkańskiego do 3% tł.
• 1-5 ząbków czosnku
• 1-2 łyżki oliwy
• kilka łyżek posiekanego koperku
• świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
1. Zetrzyj ogórka na sicie o grubych oczkach (możesz zostawić skórkę), dodaj 1-2 szczypty soli, wymieszaj i odstaw na sicie na 20 min by osączyć wodę, by nie rozrzedziła jogurtu (jeśli ogórki mają jędrny miąższ, możesz ten krok pominąć).
2. Dodaj ogórka do jogurtu, wymieszaj, dodaj zgnieciony czosnek, oliwę i koperek, po czym dopraw do smaku pieprzem i ew. solą.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię