22 sierpnia 2017

Oryginalne gazpacho [PRZEPIS]

Szybki hiszpański chłodnik z pomidorów

Sekretem smaku tej tradycyjnej hiszpańskiej zimnej zupy są dojrzałe, pełne smaku pomidory. Najlepiej jedz ją z wiejskim chlebem maczanym w oliwie. Z podanych składników otrzymasz litr gazpacho; jeśli są to warzywa gruntowe o cienkiej skórce, zwłaszcza ekologiczne, nie musisz ich nawet obierać.

GAZPACHO

Porcje: 4, Czas: 5 min

SKŁADNIKI:

• 200 g ogórków gruntowych
• 200 g dorodnych pomidorów
• 2 zielone papryki
• papryka czerwona
• 1-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• szczypta soli morskiej
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• ocet z czerwonego wina do smaku
• świeżo mielony czarny pieprz
• ew. drobno posiekane warzywa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa dokładnie umyj i zmiksuj, po czym dopraw czosnkiem, dodając go po trochu i sprawdzając smak, by nie był zbyt intensywny.
2. Dopraw chłodnik solą i oliwą i dodaj tyle octu, by osiągnąć pożądany smak.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię