21 sierpnia 2017

Bakłażan w wersji light [PRZEPIS]

Co zrobić, żeby nie wchłaniał tłuszczu?

Dania z bakłażana nie muszą być tłuste i wysokokaloryczne, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. Przedstawiamy najprostsze metody na to, by zamienić to nieco problematyczne warzywo w pyszne roladki, dip czy chrupiące plastry.

Bakłażan, zwany też oberżyną, to niezwykle zdrowe warzywo spokrewnione z pomidorem i papryką. Niestety, jego miąższ zawiera przestrzenie wypełnione powietrzem, które podczas przygotowania w kuchni łatwo wchłaniają tłuszcz. To nie znaczy, że bakłażana nie da się przygotować w lekki sposób. Wystarczy kontrolować dodawaną ilość oleju oraz zastąpić (lub poprzedzić) smażenie innymi metodami obróbki kulinarnej:

• Osolony miąższ

To sposób na pozbycie się powietrznych „kieszonek” z miąższu, ale również gorzkiego soku w przypadku większych sztuk (nie mają go bakłażany młode, niewielkie i bardziej zwarte). Pokrój bakłażana w plastry, posyp solą lub zanurz w osolonej wodzie i odstaw na 15 min. Następnie spłucz sól, osącz miąższ i lekko odciśnij. 

• Podgotowane plastry

Poddane wstępnemu działaniu ciepła chłoną mniej tłuszczu; zmniejsza się w nich też zawartość wody. Gotuj je na parze przez 1-3 minuty albo w kuchence mikrofalowej na najwyższej mocy przez 3-5 min, po czym odciśnij wodę papierowym ręcznikiem. Teraz możesz je piec lub smażyć.

• Pieczony w niskotłuszczowej marynacie

Zamiast przed obróbką smarować miąższ olejem, użyj marynaty: połącz równe ilości jasnego sosu sojowego i soku z cytryny lub limonki (witamina C zapobiega ciemnieniu miąższu), dodaj łyżeczkę oliwy, pieprz, sproszkowany czosnek i ew. grubo posiekaną natkę (po zamarynowaniu usuń jej listki, by się nie przypaliły). Tak dosmaczone kostki czy plastry piecz w piekarniku lub na grillu.

• Grillowane plastry

Piecz na ruszcie plastry marynowane lub osolone po 10 min na stronę, aż staną miękkie. Używaj ich do przygotowania roladek (z nadzieniem z serka, łososia i/lub mieszanki warzyw), do zapiekania z serem, albo zamiast bułki w warzywnych burgerach.

• Smażony w panierce

Osusz plastry, oprósz mąką, obtocz w jajku i w tartej bułce, po czym smaż na dobrze rozgrzanym oleju. W ten sposób ograniczysz wchłanianie oleju przez miąższ, bo większość zostanie w panierce.

• Pieczony w całości

Nakłuj skórę w kilku miejscach, by para wodna nie rozsadziła bakłażana od środka, po czym piecz do miękkości w 180°C przez ok. 60 min, ew. gotuj 10 min w mikrofalowce. Ugotowany miąższ możesz pokroić w kostkę lub przeznaczyć na purée czy pastę (przepis poniżej). By miał więcej smaku, zamiast nakłuć zrób nacięcia i włóż do nich połówki ząbków czosnku.

Pasta z bakłażana baba ganoush

Nakłuj 2 małe bakłażany i piecz ok. 45 min w 220°C, ostudź, zmiksuj miąższ, dodając 1/4 szkl. listków natki, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pasty sezamowej tahini lub masła orzechowego, 2 zabki czosnku, dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim i chili.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię