12 lipca 2017

Kokosowa owsianka z komosy [PRZEPIS]

Idealna na śniadanie!

Smaczny wysokobiałkowy posiłek na zdrowe rozpoczęcie dnia. Nasion chia i orzechy dostarczą kwasów omega-3 oraz potrzebnych dla organizmu tłuszczów. 1 porcja to około 440 kcal. 

Składniki na 4 porcje:

  • 175 g komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 15 g kremowego mleczka kokosowego 
  • 4 łyżki nasion chia
  • 125 g jogurtu kokosowego 
  • szklanka truskawek, banan, maliny, jagody
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub orzechy np. pekan

Przygotowanie

Najpierw namocz komosę ryżową na noc w wodzie. Rano odsącz. Do rondelka wlej 600 ml wody, dodaj komosę i mleczko kokosowe. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dolej jeszcze 200 ml wody, wsyp nasiona chia i gotuj przez następne 3 minuty. Dodaj później jogurt kokosowy i pozostałe składniki. Owsiankę możesz przełożyć do pudełka i przechowywać maksymalnie przez 2 dni w lodówce. Przy następnym użyciu możesz ją odgrzać w rondelku dodając np. mleko migdałowe. 

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię