10 lipca 2017

Botwina z makaronem, boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Na to jest sezon!

Chłodnik to niejedyna potrawa, jaką prosto przygotujesz z botwiny. Młode listki buraków możesz traktować jak jarmuż i szpinak, włączając do dań jednogarnkowych. Najprostsza, a przy tym szybka i sycąca opcja to połączenie listków z makaronem, a także smakowitymi dodatkami w postaci wędzonego boczku, koziego sera i prażonych włoskich orzechów.

Podsmażone listki botwiny wraz z posiekanymi ogonkami (a poza sezonem, gdy bulwy są już duże – burak liściowy o nazwie mangold) mają podobne działanie do soku z buraka: są bogate w azotany, które prowadzą do rozszerzenia naczyń krwionośnych, poprawiając natlenienie komórek – w tym mięśni. Dzięki temu poprawiają wydolność i ułatwiają wysiłek fizyczny!


Botwina z makaronem, boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi

Przepis: Lubella
Porcje: 6, Czas: 30 min

• duży pęczek botwiny
• mała czerwona cebula
• 100 g wędzonego boczku lub tofu 
• ząbek czosnku
• 60 g orzechów włoskich 
• 400 g makaronu kokardki mini
• 2 łyżki oliwy z oliwek 
• szczypta mielonej gałki muszkatołowej 
• 120 g miękkiego koziego sera lub krowiej ricotty
• 1/2 cytryny

1. Pokrój botwinę w kawałki o długości ok. 3 cm, posiekaj cebulę i boczek, czosnek zgnieć, a orzechy lekko podpraż.
2. Ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. 
3. Podsmaż na łyżce oliwy boczek z cebulą i czosnkiem, a gdy będzie chrupiący, dodaj gałkę i botwinę, po czym podsmażaj ok. 5 min, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
3. Wymieszaj zawartość patelni z makaronem, skrop resztą oliwy i sokiem z cytryny i posyp pokruszonym serem oraz orzechami. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię