19 czerwca 2017

Jaki wybrać sok, kiedy chcesz schudnąć?

Akcja Marwitalizacja nadal trwa!

Jakie soki wybierać, gdy chcesz schudnąć? Które zapewnią promienną cerę? A które podkręcą metabolizm? Z Marwitem już nie musisz się zastanawiać!

Bogactwo kolorów owoców i warzyw wynika z zawartości w nich cennych przeciwutleniaczy. To związki, które chronią nas przed niszczącym komórki działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Każdy kolor to inna grupa antyoksydantów i inne działanie na organizm. Dlatego właśnie włączenie odpowiednich soków do diety pozwala poprawić jego funkcjonowanie w konkretnych przypadkach, np. gdy chcesz poprawić stan cery, usprawnić krążenie krwi czy obniżyć jej ciśnienie. Nie musisz jednak pamiętać, jakie działanie mają – Marwit zadbał o odpowiednie oznaczenie wszystkich oferowanych świeżo wyciskanych soków.

Poznaj kolory zdrowia

• Pomarańczowy dla promiennej cery
Warzywa i owoce o pomarańczowym kolorze zawdzięczają go barwnikom karotenowym. Związki te pozwalają zachować dobry stan skóry. Stanowią naturalny filtr UV, umożliwiają produkcję budującego ją kolagenu, a także są przekształcane do witaminy A. Nie tylko poprawiają koloryt cery, pomagają zmniejszać cienie i obrzęki pod oczami, ale też sprawiają, że opalenizna wygląda na mocniejszą. A ponieważ witamina A jest niezdbędna dla prawidłowej odporności, pomagają też chronić się przed alergiami i stanami zapalnymi skóry. 
Taki kolor ma sok: marchwiowy oraz marchew-seler.

• Żółty dla prawidłowej odporności
Oprócz dobroczynnych karotenów dostarczają witaminę C – silny antyoksydant chroniący komórki, którego niski poziom osłabia układ immunologiczny. Żółte owoce i warzywa są ponadto źródłem rozpuszczalnego błonnika, który nie tylko chroni układ trawienny, zmniejszając podatność na infekcje w jego obrębie. Jest on również niezbędnym pożywieniem dla bakterii mlekowych, a więc korzystnej mikroflory jelit, która warunkuje odporność całego organizmu.
Taki kolor ma sok: pomarańczowy, jabłkowy, ananasowy

• Jasny róż dla sprawnego metabolizmu
Produkty roślinne w tym kolorze, takie jak m.in. grejpfrut czy arbuz, wspomagają trawienie i przemiany metaboliczne. Ponieważ są źródłem potasu i innych zasadotwórczych pierwiastków, a także kwasów owocowych, które działają alkalizująco. Ich spożywanie pomaga odkwaszać organizm, co jest to wręcz konieczne przy diecie bazującej na przetworzonej żywności i wszechobecnym zanieczyszczeniu środowiska. To z kolei wpływa korzystnie na metabolizm, zapewniając sprawne przemiany energetyczne i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych związków. Co więcej, produkty roślinne o różowym kolorze często zawierają mało cukrów, dzięki czemu są najlepszym wyborem dla osób na diecie.
Taki kolor ma sok: grejpfrutowy

• Fioletowy dla dobrego samopoczucia
Fioletowy kolor warzyw i owoców sygnalizuje wysoką zawartość przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów. Zwykle towarzyszy im sporo witaminy C i związków mineralnych. Dzięki temu produkty te pomagają utrzymać witalność, zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie i przeciwdziałać negatywnym skutkom stresu.
Taki kolor ma sok: granat-jabłko



• Bordowy dla sprawnego krążenia
Bordowy kolor produktów roślinnych wiąże się z zawartością barwników antocyjanowych, które skutecznie poprawiają krążenie krwi. Tym samym wspomagają odpowiednie natlenienie i odżywienie tkanek, jak również usuwanie z nich zbędnych produktów przemiany materii. Bordowe owoce i warzywa obfitują też w potas, niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni. One również odpowiadają za odpowiedni przepływ krwi, zwłaszcza w łydkach, których często dotyka problem niedokrwienia. Tylko jednak butelka soku z buraka zapewnia aż 1/4 całodziennej dawki potasu. 
Taki kolor ma sok: burak-jabłko

• Zielony dla orzeźwienia
Większość zielonych warzyw – a także świeże produkty roślinne w kolorze białym – to często produkty o działaniu wychładzającym organizm. Dlatego właśnie tak skutecznie orzeźwiają, jak również nawadniają. A odpowiednia ilość wody w organizmie zapewnia nie tylko optymalną sprawność fizyczną i psychiczną, ale również pomaga zadbać o dobry nastrój i zapobiegać bólom głowy. Tak działają zwłaszcza produkty zielone, których kolor pochodzi od barwników chlorofilowych. Należą one do najskuteczniejszych związków odtruwających ustrój z toksyn. 
Taki kolor ma sok: jabłko-ogórek

Akcja Marwitalizacja – diety, porady i nagrody

Odpowiednie oznaczenia soków to jeden z elementów tegorocznej edycji ogólnopolskiego wydarzenia Akcja Marwitalizacja pod hasłem „Okryj kolory zdrowia”, która potrwa od 22 maja do końca wakacji. W jej ramach eksperci dietetycy, trenerzy fitness i styliści będą uczyć Polaków, jak dbać o zdrowie, formę i wygląd. Eksperci Marwitu wytłumaczą, jak świeże  soki wpływają na zdrowie oraz będą promować pożądane nawyki żywieniowe i prozdrowotne. 


Szczegóły:
• od 22 maja na stronie Akcji Marwitalizacja [http://marwit.pl/marwitalizacja] pobierzesz jeden z 5 profesjonalnych, 7-dniowych planów diety opartej na założeniach sokoterapii, jak również poznasz założenia koloroterapii. Najodpowiedniejszy dla siebie kolor zdrowia dobierzesz na podstawie wyników dostępnego tam quizu.
• W serwisach społecznościowych: na Facebooku, Instagramie i YouTube poznasz opinię influencerów specjalizujących się w promowaniu zdrowego stylu życia.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię