15 maja 2017

Fit ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]

Właśnie zaczął się na niego sezon!

Rabarbar to niezwykłe warzywo. 100 g dostarcza tylko 9 kcal i ma niski indeks glikemiczny! Jest doskonałym produktem do ciast i deserów, którym nadaje lekki, kwaśny posmak. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, B i E oraz błonnika. Jedząc rabarbar pomagasz zredukować stres! 

Składniki na ciasto: 

  • 70 g oleju kokosowego 
  • pół szklanki płatków owsianych górskich 
  • 2 łyżki płynnego miodu lub ksylitolu
  • 1 żółtko jaja kurzego 
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 50 g mąki kukurydzianej 

Składniki na mus z rabarbaru: 

  • 500 g rabarbaru 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu 
  • 2 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie 

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto połącz w dużym naczyniu, dolewając zimnej wody (około pół szklanki) tak, żeby masa była gładka. Podziel otrzymane ciasto na dwie części. Jedną wyłóż spód tortownicy (ponakłuwaj widelcem, żeby ciasto było płaskie) i wstaw na 10 minut do piekarnika, a drugą część włóż do lodówki. W tym czasie zrób mus. Najpierw poduś kawałki rabarbaru na patelni, dodaj resztę składników i przykryj, aż masa będzie płynna. Powstały mus przelej na upieczony wcześniej spód. Wyjmij z lodówki drugą część gotowego ciasta i przykryj nim mus. Możesz zrobić na całości ciasta wzorki widelcem lub uformować masę tak, żeby przykryć mus paskami w kształcie szachownicy. Piecz ciasto przez 20 minut. 

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię