12 maja 2017

Hummus w 6 wersjach [PRZEPISY]

15 maja to Międzynarodowy Dzień Hummusu!

Pasta z cieciorki to bliskowschodnie danie, które zdobywa u nas rosnącą popularność. Świadczy o tym fakt, że coraz więcej polskich producentów oferuje go w wersji gotowej. Dostępny w sklepach hummus często jednak zawiera konserwanty i dodatki zagęszczające, a niewiele cennej pasty sezamowej tahini i oliwy z oliwek. Nie smakuje też jak ten prawdziwy! Tymczasem hummus łatwo przygotujesz w domu, i to na wiele sposobów.

Hummus – przepis podstawowy

Składniki
• szkl. ugotowanej cieciorki (może być cała puszka)
• sok z całej cytryny
• 1-3 łyżki pasty sezamowej tahini
• łyżeczka soli morskiej
• 1/2 szkl. oliwy z oliwek extra virgin (opcjonalnie)
• bliskowschodnie przyprawy, np. po szczypcie mielonych nasion kolendry i kuminu lub libańska mieszanka 7 przypraw (opcjonalnie)

Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki – oliwę możesz dodać też na końcu (w mniejszej ilości, polewając gotowy hummus), a podczas miksowania rozcieńczaj pastę odrobiną mocno schłodzonej wody.


Hummus z czarną fasolą

(zamień cieciorkę na czarną fasolę)
składniki dodatkowe
• 2 ząbki czosnku 
• 2 małe papryczki jalapeño

Hummus z młodym bobem

składniki dodatkowe
• szkl. ugotowanego młodego bobu bez skórek
• 2 ząbki czosnku
• garść mięty

Hummus z kalafiorem

składniki dodatkowe
• mały kalafior, upieczony
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka mielonej kurkumy

Hummus paprykowy

• duża czerwona papryka, grillowana lub pieczona
• 3 ząbki czosnku
• łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub ostrej

Hummus buraczany

• 2 małe buraki, upieczone
• ząbek czosnku
• łyżeczka wędzonej papryki

Jeszcze jeden przepis na hummus i informacje nt. zalet jedzenia cieciorki, pasty tahini i innych produktów kuchni bliskowschodniej znajdziesz tutaj

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię