8 maja 2017

5 błędów, których nie rób podczas gotowania

Co szefowie kuchni robią źle?

Filmiki poświęcone gotowaniu to przydatne źródło informacji. Jednak nie wszystko, co pokazują kucharze, jest warte powtarzania we własnym domu. Nawet najwięksi szefowie kuchni popełniają czasem poważne błędy! Oto 5 najpowszechniejszych złych nawyków kulinarnych, których najlepiej unikać.

Jedna łyżka do wszystkiego

Używanie tej samej łyżki do mieszania i próbowania potrawy to nawyk, który naraża jedzące ją osoby na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Może też sprawić, że danie szybciej się zepsuje. Jeśli więc przyrządzasz w domu większą partię jedzenia, zachowaj maksimum higieny, a podzielony na porcje obiad będzie można jeść przez kilka dni.

Fartuch zamiast ściereczki

Wycierając ręce w fartuch może oszczędzasz czas, ale ryzykujesz zakażenie jedzenia niebezpiecznymi bakteriami. Przy dotykaniu surowych, łatwo psujących się produktów takich jak mięso, ryby, owoce morza i jajka sięgaj raczej po jednorazowe ręczniki kuchenne. A na końcu umyj dokładnie ręce (lub wyrzuć rękawiczki) i wymień deskę do krojenia na czystą. W ten sposób unikniesz przenoszenia drobnoustrojów z tych produktów na inne składniki dania oraz gotową potrawę.

Ocena wypieczenia „na oko”

Uważa się, że zagrażające zdrowiu bakterie unieszkodliwia temperatura przekraczająca 70ºC. Przy pieczeniu większych kawałków mięsa (a na pewno już całego kurczaka) nie da się rozpoznać, czy ich wnętrze osiągnęło ten poziom nagrzania. Dlatego niezbędny jest kuchenny termometr igłowy, który wbija się w środek dania, by odczytać jego temperaturę. 

Skórka cytrusów

Po co myć owoce, których skórek się nie je? Powód jest prosty: podczas ich obierania, wyciskania czy krojenia może dojść do kontaktu miąższu z bakteriami i konserwantami obecnymi na ich powierzchni. Nawet jednak umyta skórka cytrusów nie nadaje się zwykle do jedzenia, bo jest przesiąknięta środkami przeciwpleśniowymi. Nie da się ich zmyć nawet przez szorowanie w gorącej wodzie! To substancje niedopuszczone do spożycia, które u wrażliwych osób mogą szybko wywołać migrenę lub wysypkę. Jeśli chcesz jeść cytrusy ze skórą, wybieraj owoce ekologiczne.

Surowe jajka

Chociaż ogólnie wiadomo, że surowe jajka mogą być źródłem bakterii Salmonelli, wirusa ptasiej grypy i innych chorobotwórczych drobnoustrojów, wciąż stosuje się je w kuchni bez odpowiedniego przygotowania. Żeby zwiększyć bezpieczeństwo ich spożycia, wystarczy prosty zabieg: najpierw należy jajka umyć, a później zanurzyć we wrzątku na min. 10 sekund i szybko ochłodzić pod strumieniem zimnej wody.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię