28 kwietnia 2017

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej [PRZEPIS]

Fit deser z 7 składników

Kasza jaglana to obecnie najmodniejszy składnik zdrowych deserów – ma neutralny smak i jasny kolor, a po zmiksowaniu zamienia się w gładki krem. Na jej bazie łatwo przygotujesz pyszny czekoladowy budyń, który zaspokoi ochotę na słodycze. Przepis na ten deser podaje w Damian Kordas w swojej książce „Superfood”, w której podpowiada, jak włączać wartościowe superprodukty do codziennych potraw.

Czekoladowy budyń jaglany

Przepis: Damian Kordas z książki „Superfood”
Porcje: 10, Czas: 15 min

Składniki
• 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
• 3 szklanki mleczka roślinnego
• 2 łyżki syropu z agawy
• łyżka odtłuszczonego kakao
• sok z 1/2 cytryny
• laska wanilii
• świeże porzeczki, miechunka lub maliny do dekoracji

1. Zmiksuj na gładki krem kaszę z mleczkiem roślinnym i syropem z agawy. 
2. Dodaj do kremu ziarenka z wnętrza rozciętej laski wanilii, sok z cytryny i kakao, dokładniw wymieszaj.
3. Podawaj budyń z kwaśnymi owocami, świeżymi lub mrożonymi, np. porzeczkami czy owocami miechunki pomidorowej.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię