10 kwietnia 2017

Muffinki jajeczne z jarmużem [PRZEPIS]

Fit przepisy z warzywami

Jajka to świetna baza do przygotowania wytrawnych wypieków, np. warzywnych muffinek, które wymagają dodania jedynie kilku łyżek mąki – niekoniecznie pszennej, bo dobrze sprawdzi się również ta bezglutenowa. Reszta to pyszne i pożywne składniki, m.in. śliwki kalifornijskie, feta oraz boczek.

Muffiny jajeczne z jarmużem i śliwkami kalifornijskimi

Przepis: California Prune Board
Porcje: 12, Czas: 25 min

Składniki
• 6 jajek
• 200 g fety light
• 100 g śliwek kalifornijskich
• czerwona papryka
• 100 g boczku
• 2 szkl. jarmużu w kawałkach
• 4 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub gryczanej
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
• sól i pieprz do smaku
• kiełki do dekoracji

Przygotowanie
1. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubij osobno; posiekaj fetę, śliwki i paprykę, pokrój boczek w kostkę.
2. Podgotuj jarmuż na parze lub zanurz na minutę do wrzątku, odciśnij i posiekaj. 
3. Wymieszaj jarmuż z fetą, dodając śliwki, paprykę, boczek, żółtka, mąkę oraz natkę. Dopraw solą i pieprzem, połącz delikatnie z ubitymi białkami, nałóż masę do 12 foremek na muffiny i wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 175ºC (z termoobiegiem). Podawaj z dekoracją z kiełków. 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię