7 kwietnia 2017

Ziołowa jaglanka z chlorellą [PRZEPIS]

Kasza jaglana na śniadanie

Poranna jaglanka nie musi być słodka. Ugotowana kasza jaglana wraz z ziołami, zielonymi warzywami liściastymi i chlorellą to megaporcja alkalizujących składników, które pomagają odkwaszać organizm i zmniejszać skutki stresu oksydacyjnego w organizmie. Zielony kolor tych superproduktów pochodzi od chlorofilu – silnego antyutleniacza, który jest też pomocny w zwalczaniu sezonowych alergii.

Ziołowa jaglanka z chlorellą

Przepis: Paweł Ochman, autor bloga weganon.pl, specjalnie dla SHAPE
Porcje: 1, Czas: 10 min (+15 min)    
    
Składniki
• 1/2 szkl. kaszy jaglanej
• szkl. naturalnego mleczka roślinnego
• łyżeczka sproszkowanej chlorelli Purella
• 10 listków czosnku niedźwiedziego lub starty ząbek czosnku
• 4 gałązki natki pietruszki
• 3 gałązki koperku
• garść rukoli
• garść rukwi wodnej lub roszponki
• 1/2 cytryny
• 3 łyżki wody
• 3 łyżki pestek słonecznika lub dyni
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
1. Przepłucz kilkukrotnie kaszę w garnku i odlej jej nadmiar. Dodaj mleczko roślinne i szczyptę soli, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 15 min, aż kasza wchłonie płyn.
2. W tym czasie przygotuj zielony sos: zmiksuj zioła i listki z oliwą, dodając sok z cytryny, wodę i pestki, dodaj chlorellę, dokładnie wymieszaj i dodaj sos do kaszy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię