30 marca 2017

Jajka w koszulkach na kanapeczkach z wafli [PRZEPIS]

Białkowy miniposiłek

Wafle ryżowe z jajkiem w koszulce, awokado i warzywami to pomysł na zdrowe, niskowęglowodanowe śniadanie albo lekki posiłek.

Znudziły ci się jajka w klasycznej wersji gotowanej lub z patelni? Przygotuj je inaczej! Podane w koszulkach, czyli ugotowane bez skorupki, będą smacznym i pożywnym składnikiem kanapek i sałatek.

Wafle z jajkiem w koszulce, awokado i warzywami

Przepis: Britta
Porcje: 1, Czas: 15 min

Składniki (1 porcja):
• 2 łyżki octu winnego
• 2 jajka ekologiczne (z oznaczeniem „0”)
• 1/2 dojrzałego awocado
• 1/2 pomidora
• 2 plasterki czerwonej cebuli 
• 2 wafle z brązowego ryżu ze słonecznikiem Britta
• łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
• szczypta soli
• pieprz, np. czerwony


Przygotowanie
1. Zagotuj w garnku ok. 1 l wody, dodaj ocet i zagotuj ponownie. 
2. Rozbij delikatnie jajka, by nie uszkodzić białka, i umieść w 2 oddzielnych miseczkach. Wlej powoli zawartość miseczki do wody i pozostaw na ok. 2 min, po czym wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz wodę. Tak samo ugotuj drugie jajko.
3. Pokrój w plastry miąższ awokado, pomidora i cebulę.
4. Posmaruj wafle oliwą, ułóż na nich warzywa i przykryj jajkami. 
5. Oprósz kanapeczki solą i pieprzem i jedz, zanim jajka wystygną.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię