21 marca 2017

Brownie truskawkowo-bananowe [PRZEPIS]

Proste ciasto czekoladowe z owocami

Jeśli kochasz czekoladowe wypieki, spróbuj lekkiej wersji brownie na bazie owocowego musu. To ciasto w wersji bezglutenowej (z odrobiną mąki gryczanej), przygotowany bez proszku do pieczenia. Zapewni ci łatwostrawne tłuszcze, błonnik, składniki mineralne i moc przeciwutleniaczy.

Brownie truskawkowo-bananowe

Porcje: 16, Czas: 55 min

Składniki
• 200 g wiórków kokosowych
• 80 g odtłuszczonego kakao
• 2 duże łyżki kaszki lnianej (mielonego siemienia)
• 1/2 szkl. mąki gryczanej
• 450 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
• 2 średnie banany
• 100 g rodzynek
• 1/3 szkl. roztopionego oleju kokosowego
• 150 ml płynnego miodu nektarowego 
• łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
• tabliczka czekolady o zawartości 85% kakao do dekoracji
• truskawki lub inne świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie
1. Zmiksuj wiórki na drobny pył i wymieszaj z kakao, kaszką lnianą, mąką gryczaną.
2. Zmiksuj truskawki z bananami na mus i dodaj do mieszanki kakao.
3. Połącz składniki masy, dodając olej, miód i ekstrakt wanilii.
4. Wlej masę do okrągłej formy posmarowanej olejem kokosowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180ºC na ok. 40 min.
5. Posiekaj czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ostudzone ciasto. Przed podaniem udekoruj owocami.

Porcja: 280 kcal
(bez polewy czekoladowej: 235 kcal)

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię