16 marca 2017

Kurczak w sosie pomarańczowym [PRZEPIS]

Składniki:


- 150g piersi z kurczaka
- pomarańcza
- ½ przyprawy z ostrej papryki
- pieprz
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina startego korzenia imbiru
- sok z ćwiartki cytryny
- ząbek czosnku
- ryż basmati lub jaśminowy

Sposób wykonania:

Przygotowanie naszego dania rozpoczynamy od pokrojenia piersi kurczaka na mniejsze kawałki. Następnie do naczynia dodajemy sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, przyprawy, starty imbir oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Świeżo zrobioną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni. Do smażenia możemy użyć oleju rzepakowego lub oleju kokosowego w wersji nierafinowanej. W tym samym czasie gotujemy ryż. Po kilku minutach nasz kurczak i ryż są gotowe do jedzenia. Świetnym dodatkiem do kurczaka będą świeże warzywa.

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię