15 marca 2017

Krem z buraków z malinami [PRZEPIS]

Najlepsza zaupa dla aktywnych

Buraki wspomagają wydolność i regenerację organizmu po wysiłku! Zawierają związki azotu, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu – związek rozszerzający naczynia krwionośne.

Picie soku z buraka usprawnia krążenie i usprawnia natlenienie mięśni podczas aktywności, zwiększając wydolność podczas długich treningów wytrzymałościowych. Równie dobrze możesz jeść całe buraki, np. w pysznej zupie krem. Jej wyjątkowy smak pochodzi od malin, które zawierają kwas salicylowy – działają więc jak naturalna aspiryna, zmniejszając stany zapalne i redukując ból.

Krem z buraków z malinami i oliwą bazyliową

Przepis: Index Food
Porcje: 4, Czas: 30 min (+1,5 godz.)

Składniki
• 1 kg buraków, najlepiej małych 
• mała marchewka
• mała pietruszka
• kawałek selera
• 2 łyżki Oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• małe jabłko
• 1/2 główki czosnku
• 1 l bulionu warzywnego
• 250 g malin, świeżych lub rozmrożonych
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 3% tł.
• 4 łyżeczki Oliwy extra vergine z bazylią Olitalia
Przygotowanie
1. Owiń buraki w folię aluminiową i piecz 1,5 godziny w 180ºC, a gdy wystygną, obierz je i pokrój na plastry.
2. Pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera i podsmażaj 5 min w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie, wrzuć kostki jabłka i duś 5 min, a gdy woda odparuje, dodaj zgnieciony czosnek, zwiększ ogień i lekko go podsmaż.
3. Wlej do garnka bulion, dodaj buraki, zagotuj i wrzuć maliny (zostaw garść do dekoracji), całość zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym zmiksuj na krem (możesz ew. przetrzeć go przez sito).
4. Rozlej zupę do miseczek i do każdej dodaj łyżkę jogurtu, skrop łyżeczką oliwy bazyliowej i udekoruj malinami.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię