14 marca 2017

Fit Snickers [PRZEPIS]

Składniki:

– 200 g daktyli,
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
– 5 łyżek masła orzechowego,
– 150 g kaszy jaglanej,
– 2 łyżki kakao,
– 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki,
– 5 łyżek ksylitolu,
– 100 g orzeszków ziemnych,

 

Przygotowanie: 


Produkcję ciasta rozpoczynamy od ugotowania, wcześniej wypłukanej, kaszy jaglanej. W tym celu przygotowujemy 150 g kaszy jaglanej, którą gotujemy w dwa razy większej objętości wody do całkowitego jej wchłonięcia. Do ugotowanej kaszy dodajemy 5 łyżek ksylitolu, blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.  W międzyczasie zalewamy daktyle wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut, aż nieco zmiękną. Następnie odsączamy je i dzielimy na dwie części. Do jednej części (ok. 100 g daktyli) dodajemy 5 łyżek masła orzechowego i 2 łyżki kakao. Blendujemy, a następnie zagniatamy jak ciasto. Przygotowujemy formę o wymiarach 15×25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią przygotowany przed chwilą spód. Drugą część daktyli blendujemy z dodatkiem mleczka kokosowego, a następnie dodajemy do powstałej masy orzeszki ziemne. Pozostało już tylko ułożyć kolejno masy na blaszce. Na wyłożony wcześniej spód nakładamy masę z kaszy jaglanej, następnie daktylową masę z orzechami, a na samą górę roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki, a po upływie 2-3 h możemy cieszyć się smakiem domowego snickersa 

 

Autorką tego przepisu jest Magda Hajkiewicz – dietetyk i założycielka bloga wiem-co-jem.pl


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię