10 marca 2017

Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem [PRZEPIS]

Makaron dla osób z nietolerancją glutenu

Nadwrażliwość na gluten nie wyklucza jedzenia pasty, czyli dań na bazie makaronu. Popularne spaghetti kupisz w wersji wolnej od tego problematycznego białka.

Chociaż bezglutenowy makaron jest dostępny w wielu wersjach, nie każda jest równie dobra. Przy ich wyborze kieruj się składem – powinien być jak najkrótszy i naturalny. W polecanym do przepisu makaronie Arrighi jest 70% mąki kukurydzianej, co zapewnia mu kolor zbliżony do pasty pszennej. Około 29% to mąka ryżowa, a odpowiednią konsystencję nitek zapewniają jedynie związki tłuszczowe (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych). Po ugotowaniu spaghetti zachowuje swoją formę i wygląda tak samo, jak to konwencjonalne. A na dodatek nie jest pozbawione cennego białka (ma go ponad 6 g w 100 g) oraz błonnika (1,7 g), a porcja ta zapewnia standardową ilość energii – ok. 356 kcal.


Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

Przepis: Apetyt Na Kuchnię dla Index Food
Porcje: 4, Czas: 35 min

Składniki
• cebula szalotka lub inna mała
• 2 ząbki czosnku
• papryczka chili
• kawałek imbiru o długości ok. 2 cm
• 5 liści jarmużu
• 400 g Bezglutenowego makaronu Spaghetti 5 Arrighi
• 3 łyżki Oliwy z oliwek extra vergine bazylia Olitalia
• 400 g mrożonych krewetek
• 500 g pomidorów, świeżych lub całych z puszki
• 250 ml mleczka kokosowego
• 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
• pęczek bazylii

Przygotowanie
1. Posiekaj cebulę, czosnek i chili bez pestek, obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce, usuń twarde łodygi i nerwy liściowe z jarmużu.
2. Ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu.
3. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, wrzuć przygotowane warzywa oprócz jarmużu i smaż 3-4 min, często mieszając.
4. Dodaj krewetki i jarmuż, smaż jeszcze 5 min, dodaj pomidory i mleczko kokosowe. Duś ok. 3 min, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj z makaronem i porwaną lub pokrojoną grubo bazylią.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię