9 marca 2017

Wegańskie ciasto marchewkowe [PRZEPIS]

Składniki:

- 500 g marchewek
- 30 ml oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki mleka sojowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki żurawiny
- 25 g orzechów włoskich
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskany)

Sposób przygotowania:


Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczynamy od obrania i starcia na tarce (drobne oczka) naszych marchewek. Kolejnym krokiem będzie dodanie wiórków kokosowych, rozdrobnionych orzechów włoskich, oleju kokosowego, żurawiny oraz wyciśniętego soku z pomarańczy. Następnie dodajemy cynamon, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę przelewamy do foremki, która musi być wyłożona papierem do pieczenia. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza)  i pieczemy przez około 40 minut.
 

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię