8 marca 2017

Fit lasagne bez pieczenia [PRZEPIS]

Makaron z warzywami i serem w wersji light

Lasagne, lasagna czy lazania – nazwa tego dania wywodzi się od słowa oznaczającego cienką warstwę ciasta, które jest jej podstawą. Chociaż wypełniający je farsz jest zwykle wysokokaloryczny, potrawę możesz łatwo przygotować w wersji fit.

Lasagne należy do najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Niestety, najbardziej lubiana wersja – lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, czyli lasagne bolognese – to bomba kaloryczna. Na jedną porcję przypada co najmniej 500 kalorii. Dlatego proponujemy wariant dietetyczny z warzywami i parmezanem.

Lasagne z warzywami

Przepis: Kühne
Porcje: 4, Czas: 35 min

Składniki
• duża cebula
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 0,5 kg pieczarek
• średnia cukinia
• duża czerwona papryka
• marynowana żółta Papryka Chili Kühne
• 3 łyżki sosu Barbecue marki Kühne
• 80 g koncentratu pomidorowego
• pęczek bazylii
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• 50 g startego parmezanu
• 8 arkuszy makaronu do lasagne

Przygotowanie
1. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, dorzuć plasterki pieczarek, po paru minutach dodaj kostki papryki, a następnie – cukinii, duś warzywa, aż zmiękną, dodaj posiekaną papryczkę chili, sos i koncentrat pomidorowy.
2. Dodaj do sosu pokrojoną grubo bazylię (część zostaw do dekoracji), dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Ugotuj al dente w osolonym wrzątku arkusze lasagne, schłódź w zimnej wodzie i rozłóż oddzielnie na talerzach, by się nie posklejały.
4. Nałóż porcję sosu na każdy arkusz lasagne, posyp parmezanem i zwiń w roladkę, albo układaj warstwami makaron i sos w kwadratowym naczyniu – zależnie od jego wielkości uwzględnij 2 lub 4 warstwy makaronu i sosu posypanego z parmezanem. Danie możesz krótko zapiec, ale nie jest to konieczne.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię